Αρχική » Ομιλία Δ. Αυγερινοπούλου στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στον ασφαλιστικό τομέα

Ομιλία Δ. Αυγερινοπούλου στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στον ασφαλιστικό τομέα

από Maria Petroutsa

Ομιλία πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με θέμα: «Insurance Industry contribution in building a sustainable future», εστιάζοντας στον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο και την συμβολή των ασφαλιστικών εταιριών στην προσαρμογή και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπως αυτή ανεδείχθη μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η κα Αυγερινοπούλου σκιαγράφησε την τρέχουσα διεθνή συγκυρία και επισήμανε ότι το διακύβευμα που απορρέει από την προϊούσα κλιματική κρίση είναι σπουδαίο και σήμερα πρέπει, ακόμη πιο δυναμικά, να επιταχύνουμε την κλιματική δράση, καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα σενάρια, φαίνεται ότι προχωράμε σχεδόν σε διπλάσια μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως το 2050. Ήδη, όπως σημείωσε, οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης κάνουν έντονη την παρουσία τους στην Ελλάδα, κυρίως με την έκφανση των φυσικών καταστροφών και των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, τα τσουνάμι και οι μέγα-πυρκαγιές, αλλά και με τα φαινόμενα αργής έναρξης (slow onsetevents), όπως η διάβρωση των ακτών, ενώ η βιοποικιλότητα χάνεται σταδιακά από την κλιματική αλλαγή. Υπογράμμισε δε ότι επηρεάζονται βαθύτατα καίριοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, ο τουρισμός και το εμπόριο, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις αντιμετώπισης της προϊούσας κλιματικής αλλαγής και θωράκισης των φυσικών και άλλων υποδομών ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε εκτεταμένα και στη σειρά νομοθετημάτων, κειμένων πολιτικής και δράσεων που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου. Σημείωσε ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δύνανται να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τόσο ως θεσμικοί επενδυτές όσο και ως πάροχοι ασφαλιστικών καλύψεων έναντι καταστροφών από φυσικά γεγονότα που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η ασφάλιση του κλιματικού ρίσκου είναι ένας αναδυόμενος τομέας, ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας μόλις το 17% των ακινήτων είναι ασφαλισμένα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη αγγίζει το 80%. Ιδιαίτερο σημείο της παρέμβασής της, τέλος, αποτέλεσαν και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα, όπου χρειάζεται αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ζήτημα για το οποίο επίκειται και νομοθετική ρύθμιση.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι δυνατότητες για την προώθηση της βιωσιμότητας στον ασφαλιστικό τομέα και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στην ασφάλιση. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, και η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, κα Ελίνα Παπασπυροπούλου, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν, ακόμη, ο Programme Leader του UNEP Finance Initiative (FI PSI), κ. Butch Bacani, και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα, Καθ. Κώστας Συνολάκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00