Αρχική » Ομιλία Αυγερινοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023

Ομιλία Αυγερινοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023

από Maria Petroutsa

 «Μπορούμε οι Έλληνες να αισθανόμαστε εκ νέου και μετά λόγου εθνική αυτοπεποίθηση»

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023. Από το βήμα της Βουλής, η Δρ. Αυγερινοπούλου επισήμανε ότι η Ελλάδα το 2022 είναι μια διαφορετική χώρα σε σχέση με την εικόνα που είχε τέσσερα χρόνια πριν, καθώς σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις σε σειρά τομέων, όπως την πρώτη θέση μεταξύ ογδόντα δύο χωρών στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην καινοτομία. Σημείωσε ότι η Ελλάδα με την παρούσα Κυβέρνηση και τον παρόντα Προϋπολογισμό καταφέρνει να διατηρήσει τη δημοσιονομική της ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας, τονίζοντας ότι οι Έλληνες αισθανόμαστε εκ νέου και μετά λόγου εθνική αυτοπεποίθηση.

Στην ομιλία της, ειδική αναφορά πραγματοποίησε και στον τομέα των επενδύσεων, καθώς εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα πετύχει ιστορικό υψηλό στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό ανάπτυξης επενδύσεων στην Ευρώπη για την επόμενη τριετία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στη χώρα μας υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν έργα συνολικού ύψους 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν και ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνάμα ο Προϋπολογισμός έχει ως βασική προτεραιότητα τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όπως σημείωσε η κα Αυγερινοπούλου.

Με αφορμή την συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, η κα Αυγερινοπούλου δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το ύψος και την κατανομή των κονδυλίων σε σειρά Υπουργείων που προβλέπονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, καθώς σχετίζονται με την υλοποίηση σειράς έργων στην Ηλεία. Σπουδαίων έργων που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση τόσο με εθνικούς πόρους όσο και με ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ηλεία, όπως το Πάτρα – Πύργος, ο εκσυγχρονισμός και η υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, αλλά και το μεγάλο έργο της θωράκισης και της αξιοποίησης της Λίμνης Καραμανλή και του φράγματος Πηνειού, το οποίο θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή πολλαπλά  περιβαλλοντικά, οικονομικά και τουριστικά οφέλη σε όλο τον ορεινό όγκο της Ηλείας. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί, ακόμη, στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του σιδηροδρόμου, τη βιώσιμη διαχείριση των ιαματικών πηγών, αλλά και στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Ηλεία έχει να περιμένει ένα καλύτερο αύριο με τα προγράμματα και τα έργα που υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα οποία θα οδηγήσουν συν τοις άλλοις στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είμαι, πράγματι, πολύ αισιόδοξη για το 2023».

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρη η παρέμβασή της:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το 2022 η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα σε σχέση με την εικόνα που είχε τέσσερα χρόνια πριν. Το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 και είναι υψηλότερο κατά 25% από το αντίστοιχο ΑΕΠ του 2018. Η οικονομία μας παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο του μέσου όρου των οικονομιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να έχει τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης έναντι των άλλων κρατών-μελών για το 2023.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ ογδόντα δύο χωρών στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, βρίσκεται στην πρώτη θέση ως ο καλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην καινοτομία και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την τελευταία τετραετία.

Η οικονομία μας, αντιμέτωπη με διεθνείς κλυδωνισμούς, έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα και εμπνέει πλέον σταθερότητα και ασφάλεια. Οι Έλληνες αισθανόμαστε εκ νέου και μετά λόγου εθνική αυτοπεποίθηση.

Όλα αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με την ταχύτατη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας συνθέτουν τη βάση για έναν προϋπολογισμό ανάπτυξης. Ακριβώς αυτός είναι και ο Προϋπολογισμός που εισάγει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το 2023.

Παρά την υψηλή αβεβαιότητα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές συνθήκες παγκοσμίως, παρά την επίταση της ενεργειακής κρίσης και την παγκόσμια οικονομική ύφεση, παρά την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα με την παρούσα Κυβέρνηση, με τον παρόντα Προϋπολογισμό καταφέρνει να διατηρήσει τη δημοσιονομική της ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα έτη που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου της μνημονιακής επιτήρησης και της ενισχυμένης εποπτείας. Είναι παράλληλα και ο πρώτος μετά από χρόνια πλεονασματικός προϋπολογισμός. Οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναθεωρούνται σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023. Αποτελεί λοιπόν δικαιολογημένα προϋπολογισμό συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας.

Στον τομέα των επενδύσεων η χώρα μας κινείται και το 2023 από ό,τι φαίνεται σε επίπεδο ιστορικού ρεκόρ. Φέτος εκτιμάται ότι θα πετύχει ιστορικό υψηλό στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό ανάπτυξης επενδύσεων στην Ευρώπη για την επόμενη τριετία.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν έργα συνολικού ύψους 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,3% του ΑΕΠ της χώρας. Οι επενδύσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν και ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ισχυροποιούν την εθνική μας οικονομία, δημιουργούν νέες και πρόσθετες θέσεις εργασίας, μειώνουν ουσιαστικά και μόνιμα την ανεργία και ανοίγουν σαφώς νέες προοπτικές για τη χώρα στο μέλλον. Άλλωστε ο Προϋπολογισμός έχει και ως βασική προτεραιότητα τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, αλλά και την ίδια τη μεσαία τάξη που χρειάζεται νέα προοπτική.

Η μείωση της ανεργίας μαζί με τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και εν γένει τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που εισάγει και στηρίζει ο εν λόγω Προϋπολογισμός ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη και επηρεάζει σοβαρά και τη χώρα μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας, η Κυβέρνηση απαντά, αγκαλιάζοντας με ισχυρό δίκτυ προστασίας κάθε πολίτη.

Επί παραδείγματι, δίνει επιδότηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δίνει αύξηση στο επίδομα θέρμανσης και επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, επιδοτεί το οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα, στηρίζει γεωργούς και κτηνοτρόφους, ενώ συνεχίζεται η επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η επέκταση της εφαρμογής του Προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ», με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ», μόλις στις αρχές του 2023. Η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα βλέπουμε ότι επιτυγχάνεται με ταχείς ρυθμούς και η χώρα μας θα μπορέσει σύντομα να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι, μέσα από ένα συνεκτικό σχέδιο της Κυβέρνησης το οποίο υπηρετεί ο παρών Προϋπολογισμός, τόσο οι φιλόδοξοι κλιματικοί και περιβαλλοντικοί στόχοι επιτυγχάνονται από κοινού με την προστασία της κοινωνίας, αλλά και το στόχο της επίρρωσης της οικονομίας μας.

Ο Προϋπολογισμός λοιπόν στηρίζει το σύνολο των πολιτικών μας. Στηρίζει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Το 2023 θα είναι πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα έτη για όλους. Συνεπώς ψηφίζω τον Προϋπολογισμό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00