Αρχική » ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ‘’Η έννοια της εθνικής κυριαρχίας δεν είναι σχετική ούτε διαπραγματεύσιμη.’’

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ‘’Η έννοια της εθνικής κυριαρχίας δεν είναι σχετική ούτε διαπραγματεύσιμη.’’

από Maria Petroutsa


Από την 117 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην Ανδραβίδα, όπου παρέστη στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της διοίκησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης έστειλε το δικό του μήνυμα για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας, αλλά και για το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.
‘’ Η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχει όμως τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία, απέναντι σε όσους την αμφισβητούν.
Οι ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν μέσα από την αποτρεπτική τους ισχύ, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, με καταλύτη ισχύος το αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί και στα 3 όπλα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, αντίθετα πρέπει να ενισχύονται και να τροφοδοτούνται από μια εθνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία για την οποία η κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να κάνει, έστω, και ένα δειλό βήμα.
Εδώ και 4 χρόνια η αμυντική βιομηχανία της χώρας αποτελεί θεωρητικό σχήμα, με γενικόλογες εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται, ενώ ο χρόνος περνά.
Πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας, κάθε προμήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να περιλαμβάνει και τη συμφωνία εκχώρησης κατασκευαστικού ή άλλου έργου στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, για την απόκτηση τεχνογνωσίας και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.
Κανείς δεν μπορεί να σχετικοποιεί την έννοια της εθνικής κυριαρχίας. Η εθνική κυριαρχία, ως έννοια, δεν είναι ούτε σχετική ούτε διαπραγματεύσιμη, είναι απόλυτη.
Αυτό ας το έχει υπόψη του ο κ.Πρωθυπουργός που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως προσωπική του υπόθεση. Οφείλει να γνωρίζει ότι δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να προβεί σε υποχωρήσεις από πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και κυρίως από μια βασική θέση, αυτή που αναφέρει ως την μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζουμε και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Το Αιγαίο δεν είναι μια υβριδική θάλασσα, στην οποία θα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο. Θα ισχύουν οι κανόνες που εφαρμόζονται και υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00