Αρχική » ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ:Η κυβέρνηση αντί να λύνει τα προβλήματα, τα μεταθέτει στο μέλλον

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ:Η κυβέρνηση αντί να λύνει τα προβλήματα, τα μεταθέτει στο μέλλον

από Maria Petroutsa

‘’Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως κακός διαχειριστής, έχοντας την αίσθηση ότι δεν λογοδοτεί σε κανένα, ενώ αγνοεί την πλειοψηφία των πολιτών και αντί να λύνει προβλήματα τα μεταθέτει στο μέλλον’’ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή σχετικά με το αγροτικό ζήτημα.

Χρησιμοποιώντας αιχμηρό λόγο ανέφερε ότι‘’η κυβέρνηση πιστεύει πως με χάντρες και καθρεφτάκια θα κερδίσει χρόνο ως τις ευρωεκλογές και θα σπρώξει στο βάθος του χρόνου μια κρίση που δυστυχώς είναι υπαρξιακή πλέον για τη χώρα, γιατί η χώρα δεν έχει προοπτική αν ερημωθεί η ύπαιθρος, αν οι αγρότες δεν καλλιεργούν τη γη’’.  

Αιτιολογώντας την θέση του, τόνισε πιο συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση  αδυνατεί να αντιμετωπίσει το κόστος παραγωγής και το ενεργειακό κόστος που παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση, αλλά αδυνατεί ακόμα και να διεκπεραιώσει διαδικαστικά με ορθό τρόπο τις μειωμένες ενισχύσεις που εξασφάλισε από την ΕΕ, οι οποίες φτάνουν πετσοκομμένες στους αγρότες.

Επιπλέον πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση δεν μπορείνα διαχειριστεί το μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας σε επίπεδο βελτιώσεων και οικολογικών σχημάτων, δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου, ώστε να καλύπτονται οι καταστροφές φυτικού κεφαλαίου και η πολύχρονη απώλεια εισοδήματος από φυσικά φαινόμενα και ότι αδυνατεί να παρέμβει σε θέματα που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και επιτρέπουν την αισχροκέρδεια, με αποτέλεσμα οι τιμές στο χωράφι να είναι χαμηλές και στο ράφι του σούπερ μάρκετ πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις της γης τους, του μοναδικού μέσου που έχουν για να ζήσουν, προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως το επόμενο βήμα που προετοιμάζουν κάποιοι είναι να αναλάβουν την υπόθεση τα funds, να περάσει η αγροτική γη στα χέρια λίγων και ισχυρών. Αυτό το χαρακτήρισε  ‘’σχέδιο-εφιάλτη’’ για τη χώρα, στο οποίο πρέπει να μπει ένα τέλος.

Ο Ηλείος βουλευτής επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται μια δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, που να υποστηρίζει έμπρακτα τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και τους υδατοκαλλιεργητές, να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της αγοράς και να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του αγροτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η προστασία και ενίσχυση των νέων αγροτών, η στρατηγική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρωνγια την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

  • προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις
  • αφορολόγητο και ακατάσχετο κάθε ενίσχυσης προς τους αγρότες
  • επαναδιαπραγμάτευση και επικαιροποίηση  του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
  • κατάργηση του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
  • ελέγχους για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων και αυστηρό πλαίσιο για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση
  • δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή των αγροτών για την μείωση του ενεργειακού κόστους και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι ‘’χρειάζεται μια στρατηγική που θα επενδύσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με αυτή την στρατηγική θα πετύχουμε την αλλαγή που θέλουμε για την Ελλάδα. Αυτή είναι η δική μας θέση, αλλά και η δική μας ευθύνη απέναντι στη χώρα και στους πολίτες’’.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00