Αρχική » Μιχάλης Κατρίνης: ‘’Για την κυβέρνηση, η υγεία είναι προϊόν και όχι δημόσιο αγαθό’’

Μιχάλης Κατρίνης: ‘’Για την κυβέρνηση, η υγεία είναι προϊόν και όχι δημόσιο αγαθό’’

από Maria Petroutsa

‘’Η Νέα Δημοκρατία απεχθάνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Για την κυβέρνηση η υγεία είναι προϊόν και όχι δημόσιο αγαθό’’ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή.

Επισήμανε ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι η απαξίωση του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε απόφασή της και σε κάθε νόμο που φέρνει στη Βουλή.

Ανέφερε ότι ποτέ άλλοτε τα νοσοκομεία και οι δομές δημόσιας υγείας δεν βρίσκονταν σε τέτοιο επίπεδο υποστελέχωσης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται διαρκώς.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ,ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι η κυβέρνηση στέλνει τον λογαριασμό στους ασθενείς, αφού αυτοί θα αναλάβουν να καλύψουν τις χαμηλές αμοιβές των γιατρών, πληρώνοντας από την τσέπη τους.

Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες από τη δυνατότητα που δίνεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:

‘’Οι γιατροί του ΕΣΥ θα χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες υποδομές  και δομές υγείας για την εξυπηρέτηση της ιδιωτικής τους πελατείας.

Δημιουργείται, δηλαδή, ένα περιβάλλον όπου θα κυριαρχεί η αναζήτηση και ανακατεύθυνση ασθενών στην ιδιωτική δαπάνη.

Οι πολίτες θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξυπηρετηθούν, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα που είναι ήδη στο 40%, ποσοστό που απαντάται σε χώρες όπου η έννοια του κοινωνικού κράτους είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο  Και όλα αυτά θα γίνονται σε ένα σύστημα υγείας που θα έπρεπε να τους παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του.΄΄

Ο κ.Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας:

‘’Για την Νέα Δημοκρατία, η υγεία δεν είναι  δημόσιο αγαθό για όλους, αλλά προσωπική ευθύνη που συνδέεται με την οικονομική δυνατότητα κάθε ανθρώπου.

Έχεις χρήματα; Τότε μπορείς να πληρώσεις για να έχεις και υπηρεσίες υγείας.

Δεν έχεις χρήματα; Τότε θα πρέπει να αρκεστείς σε ένα πακέτο παροχών προνοιακού χαρακτήρα από το Κράτος.

Απέναντι σε αυτή την ακραία αντίληψη της κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στην αναγέννηση του ΕΣΥ, σε πλήρεις, ισότιμες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη δημόσια υγεία , ο κ.Κατρίνης έκανε ειδική αναφορά:

-Στην αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπερβούμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Στην αύξηση των αποδοχών των ιατρών και θέσπιση μισθολογικών, φορολογικών και βαθμολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που υπηρετούν στην περιφέρεια και σε νησιωτικές περιοχές.

-Στην  ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πρόταση που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε 13 φορές στη Βουλή

-Στη δημιουργία ενός νέου και ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι απλά ανακοινώσεις ότι οι αγροτικοί ιατροί θα παριστάνουν τους προσωπικούς.

-Στη μετεξέλιξη του ΕΟΠΠΥ σε στρατηγικό παίκτη που συγκεντρώνει όλους τους δημόσιους πόρους, ώστε να  μην είναι απλά ένας εκκαθαριστής δαπανών αλλά να διαπραγματεύεται και να επιλέγει, εξασφαλίζοντας οικονομίες κλίμακος.

– Στην ενίσχυση και χρηματοδότηση της φαρμακευτικής τεχνολογίας και καινοτομίας, με ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών μέσα από την αύξηση της συμμετοχής.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας:

‘’Πολιτική για τη δημόσια υγεία σημαίνει φροντίδα και αγάπη για τον πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η πρόσβαση στη δωρεάν και ποιοτική υγεία πρέπει να είναι αυτονόητο δικαίωμα και όχι να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα κάθε πολίτη.

Η κοινωνία θα απαντήσει  στις 9 Ιουνίου. Γιατί η αλαζονεία, η αμετροέπεια και η καθεστωτική νοοτροπία πρέπει να ηττηθούν, όπως και αυτοί που τις εκφράζουν.’’

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00