Αρχική » ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ. ΤΣΙΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ “Δεν υφίσταται θέμα κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας”

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ. ΤΣΙΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ “Δεν υφίσταται θέμα κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας”

από Άκης Χουζούρης

-Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και δήλωσε ότι το Πρωτοδικείο θα στηριχθεί με επιπλέον προσωπικό και προχωρά και η επισκευή του κτιρίου

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι δεν υφίσταται θέμα κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, απάντησε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην Επίκαιρη ερώτηση που του είχε θέσει ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν κατηγορηματικός στα λεγόμενά του και για να βάλει τέλος στη σεναριολογία και τις όποιες ανησυχίες, είπε χαρακτηριστικά είπε ότι δεν υφίσταται καν ως συζήτηση το εν λόγω θέμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά του δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Ηλείος κοινοβουλευτικός εν όψει της ψήφισης του Νομοσχεδίου που αφορά στο Νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και με αφορμή τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει και την συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ηλεία περί πιθανής κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

Τον Ιούνιο του 2023 το πόρισμα

Όπως είπε και ο κ. Νικολακόπουλος στην αρχική του τοποθέτηση, η όποια ανησυχία προκύπτει από το άρθρο 2 του Νομοσχεδίου καθώς η συγκεκριμένη διάταξη έχει ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη και εισάγει ορισμένα νέα στοιχεία, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει συζήτηση για πιθανή αναδιάταξη στον δικαστικό χάρτη της χώρας, για να εισπράξει και τον έπαινο δια στόματος Υπουργού που έχει κατανοήσει επακριβώς τι προβλέπει το εν λόγω άρθρο.

Ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι ο υπάρχων χάρτης αναφέρεται σε προηγούμενες δεκαετίες και τα νέα δεδομένα απαιτούν αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης και από την στιγμή που δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία και υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας την εργασία ανέλαβε να διεκπεραιώσει η παγκόσμια τράπεζα που διαθέτει εμπειρία και αντλεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τόνισε δε ότι το πόρισμα θα παραδοθεί μετά τον Ιούνιο του 2023, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα συζήτησης, θα μπουν τα κριτήρια και σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει εξαντλητική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Λέω με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση και από την πλευρά μου δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, χωρίς να ληφθεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ενέργειες για προσωπικό και κτίριο

Ο κ. Νικολακόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας πληροί τα κριτήρια που θα προβλέπονται στην διάταξη (όγκο υποθέσεων, λειτουργία Κτηματολογικού γραφείου κλπ.), επιπλέον όμως έθεσε και το θέμα της ενίσχυσης του Πρωτοδικείου με υπαλληλικό προσωπικό για την κάλυψη των κενών θέσεων, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με την επισκευή το κτιρίου, για το οποίο έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες την τελευταία διετία και έχει αναλάβει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Ζητήματα για τα οποία όπως είπε και ο κ. Τσιάρας έχουν γίνει ενέργειες από το Υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για την κάλυψη τεσσάρων θέσεων δικαστικών υπαλλήλων με την διαδικασία της κινητικότητας και μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα για υλικοτεχνική υποδομή που έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο.

Σε ότι αφορά το κτιριακό ζήτημα, εντός του καλοκαιρού θα αποδοθούν οι οικονομικοί πόροι για την βελτίωση του υφιστάμενου κτιρίου, ενώ παράλληλα ‘τρέχει’ και η διευθέτηση τεχνικών θεμάτων για τις επικείμενες παρεμβάσεις.

«Βούληση του Υπουργείου είναι η ενίσχυση και στήριξη του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας» είπε κλείνοντας την δευτερολογία του ο Υπουργός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00