Αρχική » ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ: Να εξεταστεί η δυνατότητα Νομοθετικής ρύθμισης για τις εκτάσεις της Γλύφας

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ: Να εξεταστεί η δυνατότητα Νομοθετικής ρύθμισης για τις εκτάσεις της Γλύφας

από Άκης Χουζούρης

-Με εξαγορά ή παραχώρηση

των φερόμενων δημοτικών εκτάσεων

θα δοθεί οριστική λύση

Σε παρέμβαση, μέσω ερώτησης που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προχώρησε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος για την δυνατότητα εξαγοράς ή παραχώρησης των φερόμενων δημοτικών εκτάσεων στην περιοχή της Γλύφας.

Πρόκειται για εκτάσεις, τόσο στην Γλύφα όσο και σε ολόκληρη την χώρα, οι οποίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κλήρου των κατοίκων, ωστόσο εμφανίζονται ως δημοτικές.

Για την αποκατάσταση των προσφύγων

Όπως αναφέρει και στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Νικολακόπουλος:

«Προκειμένου να αποκατασταθούν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας με την συνθήκη της Λωζάνης, το Ελληνικό Δημόσιο απαλλοτρίωσε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ) το αγρόκτημα Γλύφα, το οποίο ήταν μοναστηριακή περιουσία. Κατά τη διανομή του αγροκτήματος στους ακτήμονες πρόσφυγες το 1928 – 1930 παρέμειναν αδιάθετες υπόλοιπες εκτάσεις αποτελούμενες από χέρσους άγονους και πετρώδεις αγρούς μη καλλιεργήσιμους. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις χρησιμοποιούνταν από τους κληρούχους ως βοσκότοποι.
Λόγω του μικρού κλήρου που δόθηκε στους πρόσφυγες της Γλύφας (25 στρέμματα ανά οικογένεια, διανεμήθηκαν συνολικά 1400 στρέμματα περίπου) πολύ γρήγορα οι άγονες αυτές εκτάσεις καλλιεργήθηκαν και δεντροφυτεύθηκαν.
Οι εκτάσεις που καταλείφθηκαν θεωρούνται αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του κλήρου των κατοίκων.

Από το 1995, με το άρθρο 28 παρ. 1 του νόμου 1080/80, οι κάτοικοι τις Γλύφας υπέβαλλαν αιτήσεις στη Δ/νση Γεωργίας για πώληση χωρίς δημοπρασία των κοινόχρηστων εκτάσεων που κατέχουν από το 1930. Υπάρχουν όμως πολλοί κάτοικοι οι οποίοι, για διάφορους λόγους, δεν έκαναν χρήση τότε της διάταξης αυτής με αποτέλεσμα πολλές εκτάσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια νέα συνολική ρύθμιση για να δοθεί η δυνατότητα να παραχωρηθούν ή να εξαγορασθούν τυπικώς και οι υπόλοιπες εκτάσεις που κατέχουν οι κάτοικοι από το 1930 και εμφανίζονται στο κτηματολόγιο ως δημοτικές».

Και στον αναπληρωτή Υπουργό

Για το ίδιο θέμα το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ήδη ρύθμιση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους που έχουν καταλάβει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράζουν.

Ο κ. Νικολακόπουλος επισημαίνει και τις ενέργειες του δήμου Πηνειού, που έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει και με έχει θέσει αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών για την εξέταση του ενδεχομένου νομοθετικής ρύθμισης όπου θα δίνεται η δυνατότητα στους δημότες να εξαγοράζουν τις καταληφθείσες εκτάσεις.

Το ίδιο θέμα ο κ. Νικολακόπουλος το έχει θέσει εκτενώς και σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, παρουσιάζοντάς του όλες τις παραμέτρους.

Ερωτάται ο Υπουργός

Με βάση τα ανωτέρω και προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση για τους κατοίκους, ο κ. Νικολακόπουλος ερωτά τον κ. Βορίδη:

«-Εξετάζετε το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς ή παραχώρησης των φερόμενων δημοτικών εκτάσεων που κατέχουν οι κάτοικοι των περιοχών από το 1930, όπως σχεδιάζει να πράξει και το Υπουργείο Οικονομικών για τις καταληφθείσες δημόσιες εκτάσεις ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο;».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00