Αρχική » Θεέ μου τι σου κάναμε….στην Αμαλιάδα!

Θεέ μου τι σου κάναμε….στην Αμαλιάδα!

από Maria Petroutsa

H Θεατρική Ομάδα των εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας έκανε την διαφορά φέτος με μια εντυπωσιακή θεατρική παράσταση το «Θεέ μου τι σου κάναμε».

Το έργο είναι μια κωμωδία του Philippe de Chauveron και η θεατρική μεταφορά και διασκευή έγινε στα ελληνικά από τον  Λάκη Λαζόπουλο. Την σκηνοθεσία για την θεατρική ομάδα Παρεμβάσεις ανέλαβε ο Αλέξανδρος Μπουσδούκος.

Η υπόθεση του έργου αφορά ένα παραδοσιακό συντηρητικό ζευγάρι Ελλήνων μεσοαστών, οι οποίοι έχουν 4 κόρες. Η πρώτη κόρη παντρεύτηκε άντρα Αλβανικής καταγωγής, η δεύτερη Μουσουλμάνο, η τρίτη Κινέζο και η τέταρτη κόρη δεν έχει παρουσιάσει ακόμα τον μελλοντικό της σύζυγο.

Οι γονείς προσπαθούν να ενταχθούν στα νέα κοινωνικά δεδομένα κάνοντας πολλούς συμβιβασμούς ώστε να ικανοποιήσουν όλα τα πολιτισμικά έθιμα των γαμπρών τους, κάποιες φορές το καταφέρνουν, κάποιες φορές όμως δεν μπορούν να κρύψουν την ξενοφοβία τους και ενίοτε τον  καμουφλαρισμένο ρατσισμό τους . Εξαίρεση δεν αποτελεί και η οικιακή τους βοηθός η οποία είναι Ρωσικής καταγωγής. Όλα αυτά διαδραματίζονται με κωμικό τρόπο χωρίς στην ουσία να προσβάλλουν τον θεατή. Παρόλες όμως τις κωμικοτραγικές καταστάσεις οι γονείς καταφέρνουν να διατηρήσουν την ισορροπία ώστε να κρατήσουν την οικογένεια ενωμένη αποδεικνύοντας την αγάπη που τρέφουν για τις κόρες τους.

Σαν παραδοσιακό ζευγάρι όμως έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες στην μικρή τους κόρη, η οποία είναι ακόμα ανύπαντρη. Ο μπαμπάς Απόστολος περηφανεύεται ότι η μικρή του κόρη του μοιάζει και ότι δεν θα τους απογοητεύσει για τέταρτη φορά. Και όμως η μικρή φυλάει την μεγαλύτερη έκπληξη! Καθώς η πλοκή εξελίσσεται και οι γονείς προσπαθούν να βρουν Έλληνα γαμπρό για την μικρή κόρη, η μικρή Ελμίνα τους παρουσιάζει τον έγχρωμο σύντροφο της , τον Κωνσταντίνο!

Ο Κωνσταντίνος είναι Αφρικανικής καταγωγής, σπουδάζει στην Ελλάδα ηθοποιός,  η οικογένεια του είναι αυστηρά παραδοσιακή με τον Αφρικανό μπαμπά και την μαμά Κοφί, οι οποίοι επίσης ελπίζουν ο γιός τους να παντρευτεί μια σύντροφο από τα μέρη τους.

Οι γονείς Απόστολος και Μαρί παθαίνουν το πρώτο σοκ γνωρίζοντας τον γαμπρό Κωνσταντίνο, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να χωνέψουν τα νέα δεδομένα αν και είναι αρκετά δύσκολο ειδικά για τον μπαμπά Απόστολο, ο οποίος ξεσπά στην κηπουρική κόβοντας ότι δέντρο υπάρχει στον περίγυρο του.

Δεύτερο σοκ είναι η γνωριμία με τους έγχρωμους συμπέθερους. Ο γάμος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός σε καμία από τις δυο πλευρές. Καθώς περνούν οι μέρες όμως καταλαβαίνουν ότι οι διαφορές τους  και ο τρόπος σκέψης τους δεν απέχει και πολύ και διαπιστώνουν σημαντικές ομοιότητες!

Ένας χορός Zumba μεταξύ της συμπεθέρας Κοφί και Μαρί τις φέρνει πιο κοντά. Ένα μεθύσι μεταξύ του Απόστολου και του συμπέθερου Κοφί βγάζει τον πραγματικό τους εαυτό και διαπιστώνουν ότι δεν έχουν απολύτως τίποτα να χωρίσουν, αντιθέτως μοιάζουν τόσο πολύ.

Στο τέλος η όμορφη σχέση του ζευγαριού ολοκληρώνεται με γάμο και ολόκληρη η θεατρική σκηνή μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πάρτι  υπό τους ρυθμούς της Zumba.

Κατά την πρεμιέρα του το έργο απέσπασε θετικές κριτικές και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Οι παραστάσεις όμως λόγω εποχιακής γρίπης κάποιων ηθοποιών δεν ολοκληρώθηκαν , οπότε αναμένεται νέα ημερομηνία στο προσεχές μέλλον ώστε να ολοκληρωθούν οι παραστάσεις.

Θεωρούμε ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή απόπειρα  , με εντυπωσιακά σκηνικά και αμφιέσεις , πολύ καλές ερμηνείες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από επαγγελματίες ηθοποιούς και πλοκή που κρατούσε το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης. Αναμένουμε να τους απολαύσουμε ξανά σε νέες ημερομηνίες.

Το Μαντάτο βρέθηκε και στα παρασκήνια κατά την προετοιμασία της παράστασης και εξασφάλισε αποκλειστικά πλάνα με τα χαμόγελα και την θετική ενέργεια των ηθοποιών.

Στο έργο συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης:


Απόστολος; Αλέξανδρος Μπουσδούκος
Μαρί: Βιβή Χριστοπούλου
Άννα: Γιώτα Τσεριώνη
Έλενα: Αλεξάνδρα Ψαρρή
Τζοάνα: Γιετμίρα Αμαλία Γιάντσαϊ
Ελμίνα: Αγγελική Κανελλοπούλου
Νταμιάν; Τάσος Φραγκιάς
Σιάο: Ιβάν Ιβάνοβ
Ρασίντ: Γιάννης Τσοκάκης
Κωνσταντίνος: Γεράσιμος Λάβδας
Μπαμπάς Κοφί: Μάκης Τσεκούρας
Μαμά Κοφί: Πίτσα Δημοπούλου
Νατάσα: Ζωή Μποβολέτη
Ψυχολόγος: Χαρά Θεοφιλοπούλου Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μπουσδούκος
Βοηθοί Σκηνοθέτη – Συντονισμός: Μάκης Τσεκούρας, Ελένη Βασιλικοπούλου, Αγγελική Ντίκου
Σκηνικά: Αλέξανδρος Μπουσδούκος, Μάκης Τσεκούρας, Γιάννα Ανδρουτσοπούλου
Κοστούμια: Αγγελική Ντίκου, Γιώτα Τσεριώνη, Πίτσα Δημοπούλου
Εκτέλεση Σκηνικού: Άγγελος Ψημμένος, Μάκης Τσεκούρας, Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Δημήτρης Γούβης, Θεόδωρος Σταυρίδης, Γεράσιμος Λάβδας, Γιάννης Τσοκάκης
Κονσόλα-Φώτα-Ήχος: Άγγελος Ψημμένος, Γιάννης Θεοφιλόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπουσδούκος
Ραδιοφωνικό Σποτ: Μάλλιαρης Γιώργος “mg studio”
Φωτογραφία – Βίντεο: Μπάμπης Νίττας “An Other View Photography”
Βίντεο σποτ: Τάσος Φραγκιάς
Αφίσα – Πρόγραμμα: Τάσος Φραγκιάς, Βίκυ Σταμπόλη, Αλεξάνδρα Ψαρρή
Μακιγιάζ: Βιβή Χριστοπούλου, Αγγελική Ντίκου, Ελένη Βασιλικοπούλου
Φροντιστήριο Σκηνής: Σία Βασιλικοπούλου, Γιετμίρα Αμαλία Γιάντσαϊ, Ελένη Βασιλικοπούλου, Χαρά Θεοφιλοπούλου Γενικό Φροντιστήριο: Βάσω Δεδότση, Θεόδωρος Σταυρίδης, Χαράλαμπος Παπανδρινόπουλος, Δημήτρης Γούβης, Μαίρη Ζεάκη, Φεβρωνία Θεοφιλοπούλου

Φωτογραφίες- Ρεπορτάζ για το Μαντάτο

Μαρία Πετρουτσά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00