Αρχική » Η μεγάλη γιορτή των αλόγων στην ιστορική Ανδραβίδα.

Η μεγάλη γιορτή των αλόγων στην ιστορική Ανδραβίδα.

από Maria Petroutsa

Το Σάββατο 13 Μαΐου έγινε η Ιππική παρέλαση στην Ανδραβίδα, κλείνοντας 20 χρόνια απο την στιγμή καθιερώθηκε ως θεσμός.

Την περίοδο του Μεσαίωνα, (1204-1438), η Ανδραβίδα έγινε πρωτεύουσα του Γαλλικού κράτους της Πελοποννήσου, που ονομαζόταν “Πριγκιπάτο του Μορέως“.

Τα ντόπια άλογα διασταυρώθηκαν με τα άλογα των Φράγκων Ιπποτών ενώ κατά την Τουρκοκρατία με Ανατολικού τύπου, (Αραβικά), άλογα και έτσι δημιουργήθηκε η φυλή της Ανδραβίδας.

Στις αρχές του τελευταίου αιώνα έγιναν αρκετές διασταυρώσεις με αγγλονορμαδικούς επιβήτορες φυλής norius, προελεύσεως Ουγγαρίας, παράγωγα των οποίων προορίζονταν για τις ανάγκες του στρατεύματος. Παρόλες όμως τις επιδράσεις από άλλες φυλές το άλογο της Ανδραβίδας διατήρησε μορφολογικά χαρακτηριστικά των προγόνων του της αρχαίας εποχής.

Χαρακτηριστικά φυλής Ανδραβίδας
Τα άλογα της φυλής έχουν ύψος 1.50 – 1,60 μέτρα. Η κεφαλή είναι μεγάλη και έχει σχήμα ορθογώνιο, τα αυτιά είναι μεγάλα. Το στήθος είναι ευρύ και βαθύ. Η γραμμή της ράχης είναι ελαφρώς κοίλη. Οι γλουτοί είναι πολύ καλά ανεπτυγμένοι. Τα άκρα είναι σχετικά λεπτά. Οι κυριότεροι χρωματισμοί είναι ο μελάς, ο ορφνός, ο καστανός, ο ξανθός και ο ερυθρόλευκος(άσπρες τρίχες στο σώμα) σε ορφνό ή ξανθό βασικό σχηματισμό. Τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο κεφάλι δεν είναι σπάνια.

Την διοργάνωση ανέλαβε ο σύλλογος “Κενταύρων” Ανδραβίδας με την στήριξη της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος του συλλόγου “Κενταύρων” κ. Αλεξάνδρα Αλτούνη.

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται απο νωρίς, ενώ τα άλογα έκαναν προθέρμανση για την εντυπωσιακή παρέλαση τους. Κάποιοι τολμηροί θέλησαν να δοκιμάσουν μια βόλτα με το άλογο για πρώτη φορά.

Έντονη ήταν η πολιτική παρουσία στην εκδήλωση. Ανάμεσα στο πλήθος συναντήσαμε τους κ. Καλαματιανό, κ. Παναγιωτόπουλο και κ. Μπαλαούρα, υποψήφιους Βουλευτές με το ΣΥΡΙΖΑ.

Τους υποψήφιους Βουλευτές Νέας Δημοκρατίας κ. Βαρουξή, κ. Νικολακόπουλο, κ. Αβραμόπουλο και κ. Αυγερινοπούλου.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη κ. Κοροβέση μίλησε ο κ. Ανδρόνικος Αντωνίου.

Ο Ερυθρός Σταυρός πάντοτε σε ετοιμότητα.

Με μικρή καθυστέρηση κατέφθασε και ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Λέντζας μαζί με την σύζυγο και την μικρή του κόρη. Ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο με λίγα λόγια και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί ο θεσμός αυτός για άλλη μια χρονιά.

Την εκδήλωσε άνοιξε ο χορευτικός σύλλογος “Εστία”. Οι χορευτές κατέκλυσαν τον δρόμο και μας εντυπωσίασαν με τις χορευτικές τους φιγούρες.

Η παρέλαση ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό κάρο που έσερνε ένα μικρό πόνυ. Το πόνυ συνόδευαν μικρά παιδιά με λουλούδια στο κεφάλι τους .

Το δεύτερο κάρο έκρυβε μια μικρή έκπληξη. Ενώ είχε ανακοινωθεί το όνομα της κ. Αυγερινοπούλου, ακόμα δεν την είχαμε εντοπίσει μέσα στο πλήθος. Την είδαμε ξαφνικά να κάθετε στο κάθισμα του κάρου και ήταν ένα ευχάριστο στιγμιότυπο.

Ακολούθησαν καβαλάρηδες και οικογένειες από όλη την Ελλάδα.

Κάθε οικογένεια ξεχωριστή, κάθε άλογο και μια μικρή ιστορία.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των αλόγων με τους καβαλάρηδες από την Λέσβο. Τα άλογα χόρευαν στους ρυθμούς παραδοσιακού τραγουδιού της περιοχής τους.

Ο πιο μικρός καβαλάρης της παρέλασης έκλεψε τα βλέμματα με την επιδεξιότητα του στην ιππασία.

Ένας νεαρός Καβαλάρης είχε κεντημένη την Αγία Σοφία πάνω στην σέλα του. Η παρουσιάστρια μας παρότρυνε να φωτογραφίσουμε ιδιαιτέρως τον νεαρό μιας και η σημασία του ήταν συμβολική.

Δυο αδερφές απο την Ανδραβίδα εντυπωσίασαν με την παρουσία τους. Όπως τους προσφώνησε και η παρουσιάστρια , είναι τα “Μαύρα Διαμάντια” της Ανδραβίδας. Πανέμορφα μαύρα άλογα, και οι συνοδοί τους ντυμένοι στα μαύρα ξεχώριζαν ανάμεσα στο πλήθος.

Στο τέλος της παρέλασης τα άλογα μαζί με τους καβαλάρηδες ξαναπέρασαν μπροστά απο τους επισήμους για να πάρουν τον έπαινο τους για την συμμετοχή τους στα 20 χρόνια του θεσμού.

Επαίνους έδωσαν η κ. Αυγερινοπούλου, ο κ. Αβραμόπουλος , ο κ. Λέντζας και διάφοροι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής.

Ο κ. Λέντζας ανέβασε και την κόρη του σε ένα κάρο γεμάτο παιδιά.

Τον έπαινο πήρε και ένα άλογο το οποίο ήταν θέμα ωρών να γεννήσει. Το συνόδευε η μικρή της ιδιοκτήτρια.

Μια πανέμορφη εκδήλωση και ένας θεσμός που πρέπει να γίνει ακόμα πιο γνωστός στο ευρύ κοινό καθώς η ιστορία των αλόγων ξεκινά απο την αρχαιότητα και είναι τιμή μας που ακόμα στις μέρες μας μπορούμε να παρουσιάζουμε αυτό το υπέροχο ζώο και να βοηθάμε στην επιβίωση του και στην συνέχεια του στο μέλλον.

Φωτογραφίες- Ρεπορτάζ για το Μαντάτο

Μαρία Πετρουτσά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00