Αρχική » Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ CRAZY

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ CRAZY

από Maria Petroutsa

Η Patsy Cline, τραγουδίστρια του δημοφιλές “Crazy”, ένα κομμάτι που μεσουράνησε την δεκαετία του ΄50 και του ΄60 αλλάζοντας την τάση στην country μουσική.

Η μουσική της Patsy βοήθησε στο να πάρει μορφή αυτό που λέμε σήμερα ‘’ο χαρακτηριστικός ήχος του Nashville’’ προσεγγίζοντας κοινό και από άλλα μουσικά ρεύματα.

Το Crazy είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές τραγούδι της και παρότι έχουν περάσει 60 χρόνια από την κυκλοφορία του, αποτελεί ένα από τα πιο κλασσικά κομμάτια που ακούγεται μέχρι και στις μέρες μας.

Το Crazy (τρελός-η) γράφτηκε από έναν μη ιδιαίτερα γνωστό συνθέτη , τον Willie Nelson. Ο αρχικός του τίτλος ήταν ‘’stupid’’ (χαζός-η) και προσπάθησε πολύ να προωθήσει το τραγούδι του στο Music Row του Nashville. Στην αρχή ήταν να το τραγουδήσει άντρας, συγκεκριμένα ο Billy Walker, αλλά αργότερα αποφασίστηκε ότι ταιριάζει καλύτερα σε γυναικεία φωνή, συγκεκριμένα της Patsy Cline.

Στο πρώτο άκουσμα, το κομμάτι δεν  άρεσε καθόλου στην Patsy. Στον σύζυγο της όμως Charlie Dick, άρεσε και ήθελε να το ηχογραφήσει άμεσα. Τελικά με τον καιρό έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, με την ιδιαίτερη εκτέλεση της, κυρίως στις ψιλές νότες, τραγουδώντας την φράση “feeling so lonely” (νιώθω τόσο μόνη) αγγίζει τον ακροατή μέχρι το κόκκαλο.

Δύο μήνες πριν την ηχογράφηση του τραγουδιού, ο άντρας της την είχε χτυπήσει και την είχε πετάξει στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να σπάσει τα πλευρά της. Κατά την διάρκεια της πρώτης ηχογράφησης, δεν μπορούσε να βγάλει τις χαρακτηριστικές ψιλές της νότες, λόγω του τραυματισμού της. Δυο εβδομάδες αργότερα, ηχογράφησε ξανά το κομμάτι υποστηριζόμενη από πατερίτσες. Δεν είναι εύκολο  στον ακροατή να παρατηρήσει ότι η γυναίκα ήταν σε κατάσταση πόνου κατά την εκτέλεση αν δεν γνωρίζει το περιστατικό, αυτό όμως που έντονα διακρίνεται είναι το πραγματικό συναίσθημα που κατακλύζει την εκτέλεση του τραγουδιού.

Στις 5 Μαρτίου του 1963, η Patsy Cline μαζί με τους καλλιτέχνες Cowboy Copas και Hawkshaw Hawkins σκοτώθηκαν σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη κατά την επιστροφή τους στο Nashville μετά από συναυλία τους στο Kansas City. Μαζί τους σκοτώθηκε και ο πιλότος Randy Hughes. Η περιοχή όπου σημειώθηκε το ατύχημα ήταν κοντά στο Camden του Tennessee.

H Patsy Cline πέθανε δυο χρόνια μετά την κυκλοφορία του Crazy στην ηλικία των 31 ετών. Έπαιξε σημαντικό ρόλο το κομμάτι στην καταξίωση της στην country μουσική σκηνή και παράλληλα το κομμάτι θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα country τραγούδια  που ηχογραφήθηκαν ποτέ. Κέρδισε άξια μια θέση στο Grammy Hall of Fame.

Πάρα πολλοί καλλιτέχνες στην συνέχεια διασκεύασαν το Crazy. Χαρακτηριστικά το ερμήνευσαν οι

Linda Ronstadt, The Kills, Loretta Lynn, Dottie West, LeAnn Rimes, Wanda Janckson, Neil Young, Shirley Bassey κ.α.

Πίσω από τους στίχους

Το Crazy εκδηλώνει εκείνο το γνώριμο συναίσθημα όταν χάνεις το μυαλό σου μετά από ένα χωρισμό.

Στίχοι:

Τρελή, είμαι τρελή που νιώθω τόσο μόνη

Είμαι τρελή, τρελή που νιώθω τόσο κακοδιάθετη

Το ήξερα ότι θα με αγαπούσες όσο με χρειαζόσουν

Και κάποια μέρα θα με άφηνες για κάποια άλλη.

Ανησυχώ, γιατί  αφήνω τον εαυτό μου να ανησυχώ

Αναρωτιέμαι, τι στο καλό έκανα λάθος

Είμαι τρελή που πίστεψα ότι η αγάπη μου μπορούσε να σε κρατήσει

Είμαι τρελή που προσπαθώ και τρελή που κλαίω

Είναι υπέροχο που το Crazy παραμένει αγαπημένο κομμάτι μέχρι και σήμερα. 60 χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία του. ΄Ενα νέο βίντεο κυκλοφόρησε ως φόρος τιμής στο κομμάτι για την επέτειο των 60 χρόνων.

Η κόρη της Patsy Cline, Julie Fudge, ενημέρωσε τον τύπο για την κυκλοφορία του βίντεο και πρόσθεσε : “Εύχομαι οι θαυμαστές της μητέρας μου να το απολαύσουν και να καταφέρει το κομμάτι να γίνει γνωστό και στις νεότερες γενιές”

Μετάφραση- Επιμέλεια Μαρία Πετρουτσα

Πηγή : http://wikipedia.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00