Αρχική » Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

από Άκης Χουζούρης

Να μην αφήσουμε το ιστορικό σπίτι

του Κωστή Παλαμά να καταρρεύσει…

Από εδώ ξεκίνησε η αυθόρμητη Αντίσταση του Λαού

στις δυνάμεις του Άξονα…. τονίζει ο βουλευτής Ηλείας

Για την επισκευή και αξιοποίηση της κατοικίας που έζησε και πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή για την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Ηλείος κοινοβουλευτικός Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ειδικότερα ο κ. Νικολακόπουλος τονίζοντας την ιστορική σημασία του κτιρίου, αλλά και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, επισημαίνει τα εξής :

«Σε τραγική κατάσταση και υπό κατάρρευση έχει περιέλθει το σπίτι στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Φεβρουαρίου 1943 ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. 
Πρόκειται για το οίκημα επί της οδού Περιάνδρου 5 στην περιοχή της Πλάκας που φέρει χαρακτηριστικά νεοκλασικού αστικού σπιτιού της εποχής του Μεσοπολέμου, το οποίο το έτος 1999 είχε κηρυχθεί ως ‘ιστορικό διατηρητέο μνημείο’, χωρίς ωστόσο εδώ και πολλά  χρόνια  να γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωση και διάσωσή του. 

ΧΩΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Τον Αύγουστο του 2020, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, με ομόφωνη απόφασή του, ενέκρινε την απαλλοτρίωση ή την απευθείας αγορά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου όπως αποκατασταθεί και μετατραπεί το κτήριο σε χώρο μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας.  
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την εν λόγω απόφαση, η κατάσταση παραμένει ίδια, με αποτέλεσμα το κτίριο να επιβαρύνεται περαιτέρω και η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα δεν περιποιεί τιμή για την μνήμη του μεγάλου μας ποιητή και ταυτόχρονα προσβάλει τον ελληνικό λαό, καθώς είναι εγκαταλελειμμένο και έχει απομείνει απλά μία ταμπέλα που αναφέρει ότι εκεί πέθανε ο μεγάλος μας ποιητής. 

ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ

ΣΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Ο Κωστής Παλαμάς ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και η συνεισφορά του στη νεοελληνική ποίηση είναι ανεκτίμητη. Από το σπίτι του, κατά την ημέρα της κηδείας του ξεκίνησε η αυθόρμητη αντίσταση του λαού στις δυνάμεις του Άξονα, καθώς χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν την σορό του ποιητή στο Α’ Νεκροταφείο ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο, με τον Άγγελο Σικελιανό να γράφει χαρακτηριστικά: «Στο φέρετρό του ακούμπησε ολόκληρη η Ελλάδα…». Η αναστήλωση και αξιοποίηση της τελευταίας του κατοικίας, αποτελεί χρέος για τις νεότερες γενιές, ώστε να αποδοθεί τιμή και ευγνωμοσύνη στο σπουδαίο αυτόν ποιητή μας. 
Ερωτάται η κα Υπουργός:

-Για ποιο λόγο έχει μείνει αναξιοποίητο το κτίριο που έζησε και πέθανε ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς;

-Υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο Πολιτισμού για την επισκευή και αξιοποίησή του και σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει μέχρι σήμερα;»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00