Αρχική » Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

από Άκης Χουζούρης

Η σημασία της νέας Αμυντικής Συμφωνίας

με ΗΠΑ σε κρίσιμη χρονική συγκυρία

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΚΑΙ

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ

ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Στην μεγάλη σημασία που έχει η κύρωση της συμφωνίας του Ελληνικού Κράτους με τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής,  που ενέκρινε η Βουλή, αναφέρθηκε ο Ηλείος κοινοβουλευτικός Ανδρέας Νικολακόπουλος. Ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους έντεκα (11) μόνο ομιλητές που είχε ορίσει το κόμμα της ΝΔ αφού υπήρχε κλειστός κατάλογος  τοποθετήσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήταν ο βασικός εισηγητής πριν λίγο καιρό για την  πρώτη αμυντική συμφωνία με την προαναφερόμενη χώρα.

Ο κ. Νικολακόπουλος μάλιστα στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην διαφορά των συνθηκών μεταξύ πρώτης και δεύτερης συμφωνίας, τονίζοντας την περαιτέρω σπουδαιότητα που μπορεί να έχει μια Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικά επεσήμανε :

«Είναι η δεύτερη σημαντική απόφαση που αφορά τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αφού τον Ιανουάριο του 2020 κυρώθηκε το πρώτο πρωτόκολλο  τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας,στην οποία είχα την τιμή να είμαι εισηγητής της πλειοψηφίας. Και όπως τότε είχα τονίσει τηνσημασία της για την αμυντική θωράκιση της χώρας και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής της αξίας, το ίδιο οφείλω να κάνω και σήμερα προς το Σώμα σε σχέση με το προς κύρωση πρωτόκολλο.

Με τη μόνη διαφορά ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται σε ένα τελείως διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον. Πόλεμος στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά το 1945 –χωρίς να ξεχνάμε την Κύπρο-  με το γεωπολιτικό περιβάλλον να είναι πλέον ευμετάβλητο, σταθερές ετών αλλάζουν , οι συσχετισμοί δυνάμεων και θέσεις επαναδιατυπώνονται. 

ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ  ΘΕΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Οι σημερινές λοιπόν γεωπολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα που υπήρχε τότε στην κύρωση της πρώτης  συμφωνίας τροποποίησης  και αναδεικνύει και την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα της παρούσας συμφωνίας.

Στις κρίσιμες συγκυρίες λοιπόν πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις. Γιατί στις Διεθνείς σχέσεις αποκλειστικός σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων και απαραίτητη προϋπόθεση για αυτές είναι να έχεις ισχυρές και σταθερές συμμαχίες. Και για να ισχύει αυτό πρέπει να είσαι αξιόπιστος».

ΟΙ … ΠΑΛΛΙΝΩΔΙΕΣ

ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Ηλείας στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας «καυτηρίασε» και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ  για την πολιτική που πρέπει να κρατά η χώρα και περισσότερο για τις ίδιες  τις Συμφωνίες με τις ΗΠΑ λέγοντας μεταξύ άλλων :

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατά το χρόνο της διακυβέρνησής του εγκατέλειψε κάθε προηγούμενο σύνθημα αντιαμερικανισμού  και άσκησε μια ομολογουμένως φιλική προς τις ΗΠΑ πολιτική, σήμερα καταγγέλλει την προς  κύρωση συμφωνία.  Το δικαιολογεί αυτό λέγοντας ότι τότε ασκούσε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ενώ τώρα δήθεν ασκείται δήθεν μονοδιάστατη. 

Οι πολίτες όμως θυμούνται επί ΣΥΡΙΖΑ και την απέλαση Ρώσων διπλωμάτων και τη δυσανεξία σε κινέζικες επενδύσεις.  Πως και με ποιον τρόπο λοιπόν αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες πλην τις ΗΠΑ; Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ  μέχρι τώρα έχει υπογράψει συνολικά 200 συμφωνίες, εκ των οποίων 155 διμερείς και 45 πολυμερείς. Αυτό είναι πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο κ. Νικολακόπουλος, αναλύοντας περισσότερο τη νέα Συμφωνία αναφέρθηκε και στο νόημα των δεσμεύσεων όπως και στο γεγονός της αναγνώρισης με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δήλωσε στην τοποθέτησή του ειδικότερα :

«Η υπό κύρωση συμφωνία συνοδεύεται από την από 12 Οκτωβρίου 2021 επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  με την οποία δηλώνει ότι η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας όχι απλά επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους, επιπλέον ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής  πιστεύουν ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ποια μεγαλύτερη γραπτή εγγύηση θέλετε , ποια καλύτερη είχατε ποτέ εξασφαλίσει εσείς;

Πέραν όμως της γραπτής εγγύησης, η καλύτερη εγγύηση είναι αυτή που προκύπτει από τα κοινά συμφέροντα που δημιουργούνται,  με την προσθήκη τεσσάρων νέων εγκαταστάσεων ιδιαίτερα αυτής στην Αλεξανδρούπολη, εντός των οποίων επιτρέπεται στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες.

Η παρούσα συμφωνία επιβεβαιώνει την εμβάθυνση και την περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00