Αρχική » Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα

Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα

από Maria Petroutsa

Η ακρίβεια που ροκανίζει σταθερά το εισόδημα των πολιτών, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης των πολιτών της Ηλείας με το Μιχάλη Κατρίνης , που συνεχίζει τη δραστηριότητα του με αμείωτη ένταση στο νομό.

‘’Το αφήγημα του κ.Μητσοτάκη, προκειμένου να μην κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, είναι ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και ότι πληθωρισμός ελέγχεται

Μόνο που τα στοιχεία των διαψεύδουν, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, αφού τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Μάιο  δείχνουν άνοδο των τιμών της τάξεως του 11,6% στην κατηγορία των τροφίμων, ενώ η αύξηση στα τρόφιμα φτάνει το 25% σε σύγκριση με τον Μάϊο του 2021!

Ανάμεσα στα τρόφιμα που οι τιμές τους αυξήθηκαν συμπεριλαμβάνονται το αλεύρι  τα δημητριακά  και το λάδι, τα αυγά που αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ο όγκος πωλήσεων στα τρόφιμα σημείωσε μείωση το 1ο τετράμηνο του 2023, απόρροια της συνεχούς ανόδου των τιμών. Πολλοί καταναλωτές, μάλιστα, ψωνίζουν ένα προϊόν μόνο αν διατίθεται σε προσφορά, έκπτωση ή προωθητική ενέργεια.

Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί , μπορούν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της στους οικονομικά αδύναμους πολίτες και στα νοικοκυριά. Θέληση και αποφασιστικότητα χρειάζεται’’ τόνισε ο κ.Μιχάλης Κατρίνης.

Επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στο 13% τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, την στιγμή που στην Ισπανία και την Κύπρο ο συντελεστής έχει μηδενιστεί για τα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που περιλαμβάνουν:

-Την η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, όπως έκαναν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

-Την ενίσχυση  της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ουσιαστική ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια, αφού τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα από την ΔΙΜΕΑ του κ. Γεωργιάδη μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, μετά από 2 χρόνια ανόδου των τιμών.

-Η στήριξη  χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με αύξηση του κατώτατου μισθού και τη χορήγηση νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

-Η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων , με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής με κίνητρα εγκατάστασης ΑΠΕ, με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, με στοχευμένες ενισχύσεις για τη μεταφορά εφοδίων και προϊόντων.

‘’ Απέναντι μας έχουμε τη Νέα Δημοκρατία που αδιαφορεί για το πρόβλημα , που ενώ είχε δεσμευτεί για τη μείωση των έμμεσων φόρων στις προηγούμενες εκλογές, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα αλλά δεν συζητά ούτε το αυτονόητο που θα έπρεπε να γίνει εδώ και αρκετό καιρό: τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, κάτι που έχει προτείνει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Ούτε καν ελέγχους δεν έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για να προστατεύσει τους καταναλωτές, οι οποίοι ψωνίζουν λιγότερα και επιλέγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που είναι φθηνότερα.’’

Το άγχος και της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην φορολογηθούν αυτοί που έβγαλαν εκατομμύρια από την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση,’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης που κάλεσε τους πολίτες της Ηλείας να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, να το ενισχύσουν ακόμα περισσότερο για να αποτελέσει την ισχυρή αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα και θα προστατεύσει τους καταναλωτές από το ράλι ακρίβειας που σαρώνει την αγορά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00