Αρχική » Ηλεία: Πλειστηριασμοί αντί …«πινακίου φακής»!

Ηλεία: Πλειστηριασμοί αντί …«πινακίου φακής»!

από Maria Petroutsa

Εκποίηση από ξένο funds κατοικίας σε παραλιακή περιοχή του Νομού, αξίας περίπου 150.000 ευρώ, για οφειλή 16.000…

Διαστάσεις…επιδημίας λαμβάνουν οι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και στην Ηλεία, όπου για το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί εκποίησης περιουσιών, για τις οποίες οι μέχρι πρότινος κάτοχοί τους αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς και εγχώριες οικονομικές συγκυρίες έχουν γίνει πλέον δυσβάστακτες για τους περισσότερους πολίτες, οι πλειστηριασμοί ακινήτων αποτελούν πλέον το αποκορύφωμα της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν και οι περισσότεροι δανειολήπτες. «Πρωταθλητής» των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί για τους τελευταίους μήνες του 2022 ή τις αρχές του 2023 είναι ο δήμος Πύργου με μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων, μονοκατοικιών , επαγγελματικών χώρων, αγροτεμαχίων, κτιρίων μεικτής χρήσης κ.α., να βγαίνουν στο «σφυρί» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ακολουθούν, σύμφωνα με την επίσημα λίστα ακινήτων σε πλειστηριασμό σε όλη τη χώρα, οι δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Πηνειού, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Αντί «πινακίου φακής»!

Πολλά από αυτά τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη λίστα των πλειστηριασμών, εκποιούνται αντί «πινακίου φακής», με χαρακτηριστική την περίπτωση εγγυήτριας δανείου σε παραλιακή περιοχή του Πύργου, η οποία χάνει το σπίτι της αξίας που «αγγίζει» τις 150.000 ευρώ, για ποσό 16.000 ευρώ περίπου, που είναι η οφειλή για το δάνειο! Το εν λόγω δάνειο που η γυναίκα μπήκε ως εγγυήτρια, συνάφθηκε αρχικά από μεγάλη τράπεζα της χώρας, η οποία τελικά το παραχώρησε σε funds που εδρεύει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας… Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του ερχόμενου μήνα Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει ολόκληρο το ακίνητο (ισόγειο και πρώτος όροφος), που αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχείο της άτυχης εγγυήτριας του δανείου, που είχε συναφθεί περισσότερα από 15 χρόνια πριν. Όπως είναι φυσικό η όλη κατάσταση που επικρατεί με τους πλειστηριασμούς, που διαρκώς παρουσιάζουν αυξητική τάση και στον Νομό Ηλείας, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση αλλά και έντονη δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία, όπου στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι κάτοικοι βιώνουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες.

Δήμαρχος Πύργου: «Είναι η πιο άδικη πράξη αυτή την ώρα…»

Αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους πλειστηριασμούς, που αρχίζουν να λαμβάνουν σημαντικές διαστάσεις, ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος δήλωσε τα εξής : «Φαίνεται πλέον ότι επιδεινώνεται η κατάσταση σε ακραίο βαθμό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είχαν την ατυχία να δανειστούν στο παρελθόν με τα γνωστά πολύ ψηλά επιτόκια στη χώρα μας, ή να υπογράψουν ως εγγυητές σε άλλους δανειζόμενους. Είναι η πιο χειρότερη στιγμή, αλλά και η πιο άδικη πράξη αυτή την ώρα, άνθρωποι να χάσουν τα σπίτια τους και ειδικότερα την πρώτη κατοικία για ελάχιστες οφειλές. Και αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό, διότι με την ενεργειακή κρίση η οποία σοβεί σε όλη την Ευρώπη, οι τιμές ηλεκτρισμού και καυσίμων, έχουν εκτιναχτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Παράλληλα ο τιμάριθμος του καταναλωτή έχει πάει μεσοσταθμικά 15-20% πάνω και όλα αυτά δημιουργούν μία κατάσταση, η οποία δεν δίνει τη δυνατότητα στους δανειζόμενους να πληρώσουν. Και πάνε τώρα τα funds να τους πάρουν αντί πινακίου φακής τα σπίτια. Θωρώ ότι δεν είναι απλά άδικο, αλλά και ανέντιμο. Πρέπει το κράτος να παρέμβει με ένα δίχτυ προστασίας αυτών των ανθρώπων, γιατί ίσως κάποιοι να μην έχουν εκτιμήσει σωστά τις αντιδράσεις, ιδιαίτερα του Έλληνα, για του οποίου το σπίτι δεν είναι απλά μια κατοικία αλλά είναι η εστία στην οποία αναφέρεται η προσωπικότητά του. Αυτή η απόπειρα να αρπάξουν τα σπίτια αντί πινακίου φακής θα είναι θρυαλλίδα στη χώρα νομίζω. Δεν το έχουν υπολογίσει καθόλου σωστά, ειδικά στις ημέρες που ζούμε που ο πολίτης ο οποίος βάλλεται από παντού, είναι σαν το κυνηγημένο θηρίο που προσπαθείς να το στριμώξεις σε μια γωνία…

«Αυτή η απόπειρα να αρπάξουν τα σπίτια αντί πινακίου φακής θα είναι
θρυαλλίδα στη χώρα μας…» δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος

Δηλαδή τράπεζες, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και τη διατροφής, την ένδυσης κλπ, δεν έχει από που να φυλαχθεί ο πολίτης. Ως δήμος Πύργου εμείς τονίζουμε στην πολιτεία ότι πρέπει άμεσα να διαμορφώσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, οι κοινωνίες των οποίων κινδυνεύουν. Οι Έλληνες θα αντιδράσουν αλλιώς όταν χάνουν τα σπίτια τους και θα έχουμε επικίνδυνες εξελίξεις… Ως δήμος και ως δήμαρχος είμαστε δίπλα στους πολίτες, καλούμε την κυβέρνηση και όλους τους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Είναι απαράδεκτο, να σας αναφέρω σαν παράδειγμα στην περιοχή μας, σε παραλιακή τοποθεσία διώροφο ακίνητο να βγαίνει για 16.000 ευρώ, όταν η αξία του πλησιάζει τις 200.000 ευρώ. Αυτό θεωρείται ληστεία και κλοπή…».

Πηγή: http://www.patrisnews.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00