Αρχική » Ερώτηση Διονύση Καλαματιανού για τις συνεχείς παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία»

Ερώτηση Διονύση Καλαματιανού για τις συνεχείς παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία»

από Maria Petroutsa


Η αδιαφορία και η κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να εξασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς έχει πυροδοτήσει “κύμα” παραιτήσεών τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις 04/03/2024 αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» οι ανακλήσεις προσλήψεων 761 αναπληρωτών που είτε δεν παρουσιάστηκαν να αναλάβουν υπηρεσία, είτε παραιτήθηκαν εκ των υστέρων, αφού ανέλαβαν υπηρεσία. Στη συνέχεια, στις 13/03/2024 ακολούθησαν ακόμα 35 ανακλήσεις για τους ίδιους λόγους. Βεβαίως, είχαν προηγηθεί και άλλες ανακλήσεις προσλήψεων, που από την αρχή της σχολικής χρονιάς εκτιμώνται -μέχρι στιγμής- συνολικά στις 3.000.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν παρέμειναν στη θέση τους ή αρνήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης που αντιμετώπισαν ή επρόκειτο να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα, ιδίως στις παραμεθόριες ή νησιωτικές περιοχές. Ειδικότερα, οι κακές συνθήκες εργασίας, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και τη δυσκολία εύρεσης στέγης είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που προκαλούν τις παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μάλιστα, αρκετοί επιλέγουν καν να μην αναλάβουν υπηρεσία, ασχέτως αν αντιμετωπίζουν ποινές αποκλεισμού για τα επόμενα 2 έτη, κάτι που καταδεικνύει την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση που προκαλεί έντονες στρεβλώσεις στην παροχή διδασκαλίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τη φετινή σχολική χρονιά, με τις συνεχείς παραιτήσεις αναπληρωτών, δεν έχει προηγούμενο στην εκπαίδευση.
Προκειμένου να βρεθεί λύση, ο Διονύσης Καλαματιανός θέτει προς τον αρμόδιο Υπουργό τα εξής ερωτήματα:
• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην υπάρχουν συνεχείς παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών;
• Γιατί δεν έχουν υπάρξει ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς;
• Προτίθεται να λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί -έστω και πολύ καθυστερημένα- το πρόβλημα της στέγασης;
• Ειδικά για τις παραμεθόριες ή νησιωτικές περιοχές, εξετάζει τη θεσμοθέτηση οικονομικών και βαθμολογικών κινήτρων, ώστε να είναι ο διορισμός των εκπαιδευτικών στα νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές ελκυστικός και όχι μη επιθυμητός;
Σε δήλωσή του, ο Ηλείος Βουλευτής επισημαίνει τα εξής: «Το πρόβλημα της ανάκλησης προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις τη φετινή σχολική χρονιά. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό έχουν να κάνουν με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετώπισαν ή επρόκειτο να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί, ιδίως στις παραμεθόριες ή νησιωτικές περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία παρέμβαση, προκειμένου να υπάρξει επίλυση και αυτού του σοβαρού προβλήματος, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να σταματήσουν να λειτουργούν σχολικές μονάδες λόγω των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού. Δυστυχώς, με αυτές τις πρακτικές της, ξεκάθαρα υποβαθμίζει και υπονομεύει το δημόσιο σχολείο.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00