Αρχική » Επανέρχεται για τις εκτάσεις σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο Διονύσης Καλαματιανός

Στη Βουλή φέρνει ξανά τον κίνδυνο απώλειας των αγροτικών εκτάσεων κατοίκων των Κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Μουζακίου, Χειμαδιού του Δήμου Πύργου και Περιστερίου του Δήμου Ήλιδας ο Διονύσης Καλαματιανός. 

Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα ο Αλέξης Τσίπραςκαι ο Ηλείος Βουλευτής είχαν συνάντηση μεπροέδρους και εκπροσώπους κατοίκων των ανωτέρω Κοινοτήτων, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομό μας.

Μετά την με αριθμ. πρωτ. 2533/98/19.1.2022ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο κ. Καλαματιανός προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπήρξαν τμηματικές απαντήσεις που δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος. Μάλιστα, στην απάντησή του, το Υπουργείο Οικονομικώνενημερώνει πως «…στο αρχείο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας τηρείται φάκελος καταγεγραμμένου δημοσίου κτήματος με ΑΒΚ 253 ΠΥΡΓΟΥ, που βρίσκεται στην περιοχή “Ρεντετούς” του Δ.Δ. Κουτσοχέρας, Χειμαδιού κλπ…» και ότι «Η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείαςπροτίθεται, ως οφείλει από τις ισχύουσες διατάξεις “περί προστασίας Δημοσίων Κτημάτων”, να καταθέσει ένσταση για το ΑΒΚ 253 Πύργου, ζητώντας να διορθωθεί σε έναν ενιαίο ΚΑΕΚ και να δοθεί στον κύριό του, δηλ. το Υπουργείο Οικονομικών.»

Όλα αυτά εντείνουν ακόμα περισσότερο την ανησυχία και την αγωνία των κατοίκων πουκινδυνεύουν να απωλέσουν αγροτεμάχια, καλλιέργειες και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, εξαιτίας των διεκδικήσεων της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Καλαματιανός, μια ενδεχόμενη απώλεια περιουσίας για τους αγρότες των ανωτέρω Κοινοτήτων θα αποβεί καταστροφική, όχι μόνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά για τη συνολική τοπική οικονομία. Συγκεκριμένα, η ενασχόληση και η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών από τους κατοίκους της περιοχής, λειτούργησε καταλυτικά υπέρ της παραμονής των ανθρώπων αυτών στον τόπο τους και παράλληλα απέτρεψε στο να παραμείνουν αυτές οι εκτάσεις αναξιοποίητες και εγκαταλελειμμένες.

Οι καλλιεργητές αυτοί κατέχουν συμβόλαια, τίτλους ιδιοκτησίας και οικοδομικές άδειες.Λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, ενώ έχουν εγκριθεί και σχέδια βελτίωσης. Παράλληλα, υπόκεινται σε υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο, όπως είναι ο φόρος μεταβίβασης και ο ΕΝΦΙΑ. Η πλειοψηφία τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι που το μοναδικό εισόδημά τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκμετάλλευση αυτών των εκτάσεων. 

Τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Καλαματιανός προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησηςείναι συγκεκριμένα:• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να υπάρξει οριστική λύση και να μην χάσουν τις περιουσίες τους οι θιγόμενοι συμπολίτες μας;• Ποιος είναι ο αριθμός των ακινήτων που έχουν απορριφθεί τα δικαιώματα ιδιωτών ενσυνόλω ή μερικώς και προκρίθηκε το δικαίωμα της Διεύθυνσης Δασών ή της Κτηματικής Υπηρεσίας ή της Μονής Αγίων Θεοδώρων; 

Είναι άμεση ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη λύσηστο μείζον αυτό ζήτημα,  προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των ανθρώπων της.Διαφορετικά πολλοί συμπολίτες μας θα βρεθούν σε δεινή θέση, αντιμετωπίζοντας ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00