Αρχική » Εντερλέζι …η πιο εντυπωσιακή γιορτή των Ρομά.

Εντερλέζι …η πιο εντυπωσιακή γιορτή των Ρομά.

από Maria Petroutsa

Την Δευτέρα 24 Απριλίου έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων Δεμίρης Royal η πιο μεγάλη γιορτή των Ρομά, το Εντερλέζι!

Το Εντερλέζι πλέον αποτελεί θεσμό για την κουλτούρα των Ρομά και έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια είς μνήμην του αγαπημένου τους Αγίου και προστάτη τους, τον Άγιο Γεώργιο.

Η αίθουσα είχε εντυπωσιακό στολισμό, αλλα η παρουσία των Ρομά ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Οικογένειες Ρομά απο τον Νομό Ηλείας και την συνοικία Παπακαυκά αλλα και απο πιο μακρινές περιοχές συμμετείχαν στην γιορτή.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας του Συλλόγου “΄Αγιος Γεώργιος” κ. Παναγιώτης Γκαϊτατζής. Καλωσόρισε τον κόσμο , παρουσίασε τους μουσικούς που πλαισίωναν την σκηνή και στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Πιλαφτσή. Συμπαρουσιαστής της βραδιά ήταν και ο κ. Γεώργιος Δρούσκας.

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Κοροβέσης, η εκδήλωση έγινε με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Κοροβέσης ανέφερε χαρακτηριστικά :Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το τμήμα Πολιτισμού  στηρίζει τα ήθη και τα έθιμα της κοινότητας των Ελλήνων τσιγγάνων της Αμαλιάδας που είναι ισότιμα μέλη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Ηλείας,  τους οποίους τιμούμε και σεβόμαστε. Γεφυρώνοντας το χάσμα πετυχαίνουμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις αιώνων και παράλληλα μαθαίνουμε από τα δικά τους επιτεύγματα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.

Στην συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός και απο τον υποψήφιο Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Βαρουξή , ο οποίος με τον όμιλο του στήριξε την βραδιά.

Η Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου με την στήριξη του Υπουργείου Πράσινης Ανάπτυξης ενίσχυσε την συνοικία Παπακαυκά με το ποσό των 10.000 ευρώ.

Βέβαια ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η παρουσία του υποψήφιου Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος απηύθηνε θερμό χαιρετισμό πρός τους Ρομά.

Στο τέλος οι Ρομά κάλεσαν τον υποψήφιο Δήμαρχο Ήλιδας κ. Ανδρέα Παπαδάκο να πει δυο λόγια.

Ο κ. Ανδρέας Παπαδάκος έχει δείξει έμπρακτα την στήριξη του πολλές φορές στην συνοικία Παπακαυκά και υποσχέθηκε για άλλη μια φορά οτι θα βρίσκεται δίπλα τους.

Στην γιορτή του Εντερλέζι οικογένειες Ρομά ανεβαίνουν μία μία και παρουσιάζονται. Δυο οικογένειες άνοιξαν την εκδήλωση. Και στην συνέχεια τα φώτα χαμήλωσαν και υποδεχτήκαμε μια απο τις μεγαλύτερες λαικές ερμηνεύτριες την κ. Πίτσα Παπαδοπούλου.

Η παρουσία της εντυπωσιακή, ξεκίνησε με το κομμάτι “Μην μιλάς” και ο κόσμος παρακολουθούσε με συγκίνηση.

Σύντομα στην σκηνή ανέβηκε η κ. Αυγερινοπούλου όπου χόρεψε με τον συμπαρουσιαστή , κ. Γεώργιο Δρούσκα και ο γνωστός Αρχιτέκτονας κ. Αλέξανδρος Μανωλόπουλος.

Η κ. Πίτσα Παπαδοπούλου απολάμβανε την αγάπη του κόσμου και τα γαρύφαλα έπεφταν βροχή.

Ακολούθησε η συνέχεια της παρουσίασης των οικογενειών Ρομά με έντονο χορό. Τα βλέμματα όμως δεν άργησε να κλέψει μια μικρή Ρομά η οποία τράβηξε την προσοχή με τις χορευτικές της φιγούρες.

Το Μαντάτο βρήκε την ευκαιρία να τραβήξει μερικά πορτραίτα Ρομά ανάμεσα στο κοινό που μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα με την παρουσία τους.

Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δέν έλλειψαν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες των πολιτικών φορέων της περιοχής. Ο κ. Παπαδάκος ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός και αφού έβγαλε φωτογραφίες με μέλη της παράταξης του, έβγαλε φωτογραφίες και με φίλους πολιτικούς καθώς και Ρομά που τους συνδέει δυνατή φιλία.

Ο κ. Παπαδάκος με τον ιδιοκτήτη του ιστορικού κέντρου κ. Δεμίρη.

Ήταν σίγουρα μια ξεχωριστή βραδιά, ενός εθίμου που σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης και έχει ρίζες απο την Ασία. Στην Αμαλιάδα το Εντερλέζι γιορτάζεται απο τις αρχές τις δεκαετίας του 1980.

Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ, Βίντεο για το Μαντάτο

Μαρία Πετρουτσά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00