Αρχική » Δ. Αυγερινοπούλου: Προστατεύσαμε ουσιαστικά την πρώτη κατοικία

Δ. Αυγερινοπούλου: Προστατεύσαμε ουσιαστικά την πρώτη κατοικία

από Maria Petroutsa


Της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου-υπ. Βουλευτού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας

Ουσιαστικές, αποτελεσματικές και στοχευμένες ήταν οι αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας, στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα του ιδιωτικού χρέους και να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και τους ευάλωτους πολίτες. Με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμό και κοινωνική ευαισθησία, έδωσε ισχυρή δυνατότητα διαπραγμάτευσης και δημιούργησε σταθερό πλέγμα προστασίας από τους πλειστηριασμούς.
Η Κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις και μηχανισμούς προκειμένου να αποτραπεί η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες. Ειδικά δε για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, η Κυβέρνηση ανέλαβε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεσμοθέτησε προγράμματα για την προστασία τους. Έναν φορέα που δημιουργεί «ομπρέλα» για τους αδύναμους οφειλέτες, διατηρώντας την κατοικία τους. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδοτεί μέχρι 210 ευρώ τη δόση δανειοληπτών πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, που μπαίνουν στο αντίστοιχο πρόγραμμα, αναστέλλοντας έτσι τον κίνδυνο πλειστηριασμών για όσο διαρκεί, απαλλάσσοντάς τους από την διαρκή ομηρία και αβεβαιότητα του παρελθόντος.
Το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας απευθύνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο «Πρόγραμμα συνεισφοράς δημοσίου ευάλωτου οφειλέτη» στην ειδική πλατφόρμα μέσω του www.gov.gr ή της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr). Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών, κρατική επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για 15 μήνες και αναστολή μέτρων των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).
Συγκεκριμένα, για τον αιτούντα αναλογούν 70 ευρώ ανά́ μηνά ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού́ αναλογεί προσαύξηση κατά́ 35 ευρώ τον μηνά. Στη μονογονεϊκή́ οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα. Στα νοικοκυριά́ με απροστάτευτα τέκνα χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης έχουν οριστεί τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού́. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ανεστάλησαν όλοι οι πλειστηριασμοί, προστατεύοντας τον σύνολο των δανειοληπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας
Παρεμβάσεις καθοριστικές ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, με υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και σοβαρότητα. Στόχος είναι η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, χωρίς να γίνεται χρήση του ευνοϊκού πλαισίου από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η κουλτούρα πληρωμών.
Μαζί με τα παραπάνω, υλοποιείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση τον νόμο 4738/2020 ενώ οι τράπεζες και οι διαχειριστές απαιτήσεων ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσίευσαν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, στις 2 Φεβρουαρίου 2023, έχουν πραγματοποιηθεί ρυθμίσεις συνολικού ύψους περί 27 δισ. Ευρώ.
Τέλος, νομοθετήθηκαν και αξιοποιούνται σύγχρονα εργαλεία για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.
Μέσα από αυτή την αλυσίδα αλληλεγγύης, συντεταγμένα και αποφασιστικά, με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στους πολίτες, η Νέα Δημοκρατίας, ως αυριανή Κυβέρνηση, θα συνεχίσει να υλοποιεί το ανθρωποκεντρικό της πρόγραμμα, με αλήθεια και ρεαλισμό. Και με απτά έργα, να προστατεύει το εισόδημα και την πρώτη κατοικία των Ελλήνων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00