Αρχική » Δ. Αυγερινοπούλου: «Αναγκαία η διευθέτηση ζητημάτων εξόφλησης των πυροπλήκτων της Ηλείας»

Δ. Αυγερινοπούλου: «Αναγκαία η διευθέτηση ζητημάτων εξόφλησης των πυροπλήκτων της Ηλείας»

από Maria Petroutsa

-Επαρκή ενημέρωση και σαφές χρονοδιάγραμμα ζήτησε με ερώτησή της η βουλευτής Ηλείας ΝΔ

Ακριβή στοιχεία και σαφές χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων των πυροπλήκτων της Ηλείας από την πυρκαγιά του 2021 ζητά με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, καθώς αρκετοί δικαιούχοι παραγωγοί κάνουν λόγο για καθυστερήσεις και μειωμένα ποσά στις πληρωμές.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της η Διονυσία Αυγερινοπούλου, οι πληγέντες πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί αναλυτικά για το ακριβές ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται, καθώς και για την ακριβή ημερομηνία πλήρους εξόφλησής τους, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό τους για την ανασυγκρότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η βουλευτής Ηλείας σημειώνει ότι υπάρχουν παραγωγοί που είτε έλαβαν λιγότερα χρήματα από όσα υπολόγιζαν είτε δεν έχουν πάρει τίποτα σε αυτά τα δύο χρόνια, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα και για ειδικές κατηγορίες, όπως είναι οι παραγωγοί που είτε δεν είχαν υποβάλει αίτηση ΟΣΔΕ είτε έχουν ασφαλιστικές εκκρεμότητες με τον ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη αναλυτικής ενημέρωσης των αγροτών που έλαβαν χρήματα την περασμένη εβδομάδα ως προκαταβολή αποζημίωσης, καθώς τόνισαν ότι είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Όπως επισημαίνει η Διονυσία Αυγερινοπούλου, η απουσία σαφούς χρονοδιαγράμματος και επαρκούς πληροφόρησης για την εξόφληση των αποζημιώσεων προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας στους πυρόπληκτους πολίτες της Ηλείας και ταυτόχρονα καθυστερεί την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της ελαιοπαραγωγής, που είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για την πλειονότητα των Ηλείων αγροτών.

«Παρά τη διαρκή προσπάθεια των αρμόδιων υπουργείων, δυστυχώς έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις στην πλήρη εξόφληση των αποζημιώσεων των πυροπλήκτων της Ηλείας από την πυρκαγιά του 2021. Επειδή η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της Ηλείας, και κυρίως της ελαιοπαραγωγής, είναι κομβική για την οικονομική ανάπτυξη και την ισορροπία στη διατροφική αλυσίδα της χώρας, είναι αναγκαία η ταχύτερη δυνατή εξόφληση των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι παραγωγοί και η ενημέρωσή τους με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, για να μην υπάρχει αβεβαιότητα και να κάνουν τον προγραμματισμό για τις καλλιέργειές τους», δήλωσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00