Αρχική » Δρ. Αυγερινοπούλου στο Συνέδριο Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θαλάσσιου Τουρισμού: «Η αλιεία αποτελεί παραδοσιακό συντελεστή της εθνικής μας οικονομίας, με τη γαλάζια οικονομία να είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας»

Δρ. Αυγερινοπούλου στο Συνέδριο Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θαλάσσιου Τουρισμού: «Η αλιεία αποτελεί παραδοσιακό συντελεστή της εθνικής μας οικονομίας, με τη γαλάζια οικονομία να είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας»

από Maria Petroutsa

Στη σημασία της αλιείας ως παραδοσιακού συντελεστή της εθνικής μας οικονομίας, τη συμβολή της στην κοινωνική συνοχή των παράκτιων περιοχών, αλλά στην κρισιμότητα της επίτευξης της γαλάζιας οικονομίας αναφέρθηκε από το βήμα του πρώτου Συνεδρίου Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Αλιευτικού Τουρισμού «Γαλάζιοι Ορίζοντες», η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία και συνεχάρη θερμά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του σημαντικού αυτού Συνεδρίου με στόχο τη συνδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου έκλεισε με ομιλία της τις εργασίες του διήμερου Συνεδρίου, εστιάζοντας στις βιώσιμες πρακτικές για την αλιεία, και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «καλούμαστε να προστατεύσουμε τις οικογένειες των αλιέων και το μεροκάματό τους. Οι επιπτώσεις της μη ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης είναι πολύ σημαντικές. Οι προτάσεις έρχονται από εσάς τους ίδιους ανθρώπους που εργάζονται στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια». Η Δρ. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε, ακόμη, τους παρευρισκόμενους για την 9η παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference 2024) που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα από τις 15  έως και 17 Απριλίου, όπου ένας από τους κεντρικούς άξονες στους οποίους θα εστιάσει η Συνδιάσκεψη είναι η βιώσιμη αλιεία. Ευχήθηκε, τέλος, το εν λόγω συνέδριο να αναδειχθεί σε συνέδριο – θεσμό και να αποτελέσει το ετήσιο forum διαβούλευσης για τον κλάδο με εθνικές και διεθνείς συμμετοχές.

Το 1ο Συνέδριο Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Αλιευτικού Τουρισμού που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διεξήχθη στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, στις αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, με θέμα «Γαλάζιοι Ορίζοντες», όπου συζητήθηκαν οι αναδυόμενες προκλήσεις και οι προοπτικές της Ελληνικής Αλιείας, της Υδατοκαλλιέργειας και η νέα εποχή στον Αλιευτικό Τουρισμό. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «ακούστηκαν» όλοι οι φορείς του κλάδου και να αναδειχθούν προβλήματα, αλλά και προτάσεις λύσεων. Στο διήμερο Συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Ωκεανών και Αλιείας, κ. Sinkevičius, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Σχοινάς, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης, ο Πρέσβης της Κίνας, κ. Σιάο Τζουντσένγκ, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Γραφάκος, ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Παπαγιαννίδης, ο ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κουτουλάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, κ. Χατζηνικολάου, καθώς και ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Μαγουλάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00