Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι»

Διονύσης Καλαματιανός: «Χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι»

από Maria Petroutsa

Ένα ακόμα βάρος έρχεται να προστεθεί στις πλάτες του κόσμου της εργασίας. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται διαρκώς περιπτώσεις ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ που χάνουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, λόγω οφειλών προς τον ασφαλιστικό φορέα. Αυτό συμβαίνει ακόμα και για οφειλές μικρότερες του ενός ευρώ, που έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ. Αποτέλεσμα είναι όλοι αυτοί να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μεταξύ άλλων στην εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο και στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Μάλιστα, αρκετοί είναι οι ασφαλισμένοι που πλέον εμφανίζονται ανασφάλιστοι, δίχως να έχει υπάρξει ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ για τυχόν οφειλές τους. Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν πότε η εξόφληση θα εμφανιστεί στην καρτέλα τους στον ΕΦΚΑ, ακόμα και αν διευθετήσουν τις οφειλές τους. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογιστεί πως με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και την τεράστια ακρίβεια που συνθλίβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπάρχουν ασφαλισμένοι που αντικειμενικά δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις των ρυθμίσεών τους, με αποτέλεσμα να τις εγκαταλείψουν.   

Όλα αυτά προβληματίζουν και σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό πολλών συνανθρώπων μας. Προκύπτουν, λοιπόν, ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο το νέο «πολυδιαφημισμένο» από την κυβέρνηση  περιβάλλον των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, διευκολύνει εν τέλει τις συναλλαγές των ασφαλισμένων με τον ίδιο τον ασφαλιστικό φορέα.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και απειλεί την κοινωνική συνοχή. Θα πρέπει να απαντήσει γιατί το ΚΕΑΟ δεν έχει ενημερώσει τους ασφαλισμένους για μικροποσά που αυτοί οφείλουν στον ασφαλιστικό φορέα ώστε να μην βρίσκονται προ αρνητικής εκπλήξεως; Παράλληλα, θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα και να μην χάνουν οι ασφαλισμένοι τη φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη όταν η οφειλή είναι κάτω από ένα ποσό -πχ κάτω από 100 ευρώ, όπως ισχύει για τη φορολογική ενημερότητα-. Επίσης, κρίσιμο είναι να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Για τον λόγο αυτό, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε και σχετική ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να αδιαφορεί και να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00