Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας»

Διονύσης Καλαματιανός: «Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας»

από Maria Petroutsa

Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην “ΑΥΓΗ της Κυριακής”

Για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του δημοσίου πανεπιστημίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε:

«Η δημόσια δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι μια κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας. Μια κυβέρνηση δεν μπορεί όπου δεν της αρέσει να καταπατά το Σύνταγμα. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα ακαδημαϊκών και φοιτητών τάσσεται σαφέστατα κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις πρυτανικών αρχών και φοιτητικών συλλόγων, που ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει κάθε σχεδιασμό περί ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η κλιμάκωση δυναμικών κινητοποιήσεων μπορεί να στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσει ξανά τις προθέσεις της περί ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με βάση όλα τα παραπάνω, εκτιμώ πως μπορεί να υπάρξει ανατροπή των ισοπεδωτικών κυβερνητικών σχεδίων, που ναρκοθετούν το δημόσιο πανεπιστήμιο και την κοινωνική δικαιοσύνη στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι αγώνες των πολιτών απονομιμοποιούν την κυβερνητική αυθαιρεσία. Είναι μια αγωνιστική παρακαταθήκη της εκπαιδευτικής κοινότητας.»

Σε ότι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε:

«Αντίθετα με όσα πρεσβεύει και επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται υπέρ μιας αναβαθμισμένης, αναγεννημένης, στελεχωμένης και ενισχυμένης δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα κρατάει τους νέους επιστήμονες και ερευνητές στη χώρα και δεν θα τους διώχνει στο εξωτερικό. Χρειάζεται ένα εξωστρεφές δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα διαφυλάττει την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε αυτό. Μια δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, που δεν θα διαχωρίζει τους φοιτητές σε πλούσιους και φτωχούς ανάλογα με τη δύναμη της τσέπης των γονιών τους. Επιδιώκουμε μια δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα εγγυάται την κοινωνική κινητικότητα και την παροχή ποιοτικών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και σπουδών. Βεβαίως, για να υλοποιηθούν στο ακέραιο όλα αυτά και να συνεχίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο να βρίσκεται ψηλά στις διεθνείς ακαδημαϊκές κλίμακες, χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο, που θα βασίζεται σε σύγχρονο σχεδιασμό με αυξημένη χρηματοδότηση. Κρίσιμη συνθήκη είναι η πλήρωση των κενών θέσεων σε ακαδημαϊκό προσωπικό και ο εκσυγχρονισμός υποδομών, εγκαταστάσεων και ερευνητικών μέσων. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μπορέσει να προσφέρει ακόμα περισσότερο στη γνώση, στον πολιτισμό, στην ανάπτυξη του τόπου μας.»

Για το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους στόχους που θα τεθούν, επισήμανε:

«Στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση και η επανεκκίνηση του κόμματός μας. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ρεαλιστική προοδευτική του πρόταση, που δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως, μεταξύ άλλων, η ακρίβεια, η συρρίκνωση της δημόσιας υγείας και παιδείας, το έλλειμμα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, η κατακόρυφη αύξηση της βαρύνουσας εγκληματικότητας και το αίσθημα ανασφάλειας που διακατέχει τους πολίτες.

Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει μετά το πέρας του συνεδρίου να έχει δυναμώσει περισσότερο. Βεβαίως, αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχολόγια. Χρειάζεται στοχευμένο πλάνο, ενδεχομένως με αλλαγές στην οργάνωση και στη λειτουργία του ίδιου του κόμματος αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Πάνω απ’ όλα, όμως, απαιτείται η ενεργή συμμετοχή όλων και ιδίως της νέας γενιάς, από τα απλά μέλη έως τα στελέχη. Μόνο με την οργανωμένη συλλογική δράση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα περάσει με επιτυχία στην επόμενη ημέρα. Δίχως περιστροφές, στοχεύουμε στην ενίσχυση της κοινωνικής πλειονότητας και στην άρση των αδικιών και των ανισοτήτων. Αυτό υπηρετούμε με συνείδηση και υπευθυνότητα εντός του Κοινοβουλίου, αυτό θα κάνουμε με ακόμα περισσότερη ένταση και σε επίπεδο κοινωνίας με την κομματική μας λειτουργία.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00