Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Τα νοσοκομεία καταρρέουν και η κυβέρνηση αδιαφορεί»

Διονύσης Καλαματιανός: «Τα νοσοκομεία καταρρέουν και η κυβέρνηση αδιαφορεί»

από Maria Petroutsa

«Η κυβέρνηση είχε τις δυνατότητες να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Μπορούσε να ακολουθήσει τις πρακτικές πολλών χωρών της Ευρώπης, όπου με αφορμή την πανδημία ενδυνάμωσαν το εθνικό σύστημα υγείας τους. Δυστυχώς στη χώρα μας, αυτό δεν έγινε», τόνισε σε τηλεοπτική του παρουσία ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ηλείος Βουλευτής, «φτάσαμε, σήμερα, να μιλάει ο Υπουργός Υγείας -ο οποίος και το 2013 σε αντίστοιχες ενέργειες ιδιωτικοποίησης προχώρησε-, για έγκαιρη διενέργεια χειρουργείων, μόνο για όσους έχουν χρήματα να πληρώσουν. Οι άλλοι που δεν έχουν, θα περιμένουν χρόνια, αν προλάβουν!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ είναι τεράστια: σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παράλληλα κλείνουν κλινικές και χειρουργεία. Προφανώς, οι κυβερνώντες με τις πολιτικές τους επιδιώκουν να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια υγεία σε βάρος όλων μας.»

Εστιάζοντας στην κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία, ανέφερε πως οι νοσηλευτικές μονάδες της έχουν σοβαρότατη έλλειψη γιατρών.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως έχουν αποχωρήσει από τα νοσοκομεία της Ηλείας πάνω από 40 γιατροί και δεν έχει έρθει κανένας. Αυτή στιγμή, ένας ολόκληρος νομός 160.000 κατοίκων εξυπηρετείται από έναν μόνιμο παθολόγο, ενώ δίνονται καθημερινές εντολές να έρχονται γιατροί από νοσοκομεία άλλων γειτονικών νομών, ώστε να βγουν οι εφημερίες. Προφανώς με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτική δημόσια υγεία για τις Ηλείες και τους Ηλείους.

Εδώ και 4,5 χρόνια, με πλήθος κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και παρεμβάσεων αναδεικνύουμε την υποστελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας. Παράλληλα, προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες, όμως, δεν γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Ενδεικτικά αναφέρω πως καταθέσαμε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να βρεθεί έστω και προσωρινή βιώσιμη λύση στο ζήτημα της υποστελέχωσης. Με πρόταση νόμου ζητήσαμε τον χαρακτηρισμό του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και το σύνολο των δημοσίων δομών υγείας της Ηλείας σε Άγονη και Προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας. Ζητήσαμε να δοθούν κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνήθηκε.

Το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια. Η αξιοπρεπής και ποιοτική δημόσια υγεία είναι δικαίωμα και θα πρέπει ισότιμα όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτή.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00