Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός στον ΑΝΤ1 : «Έχουμε θέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας»

Διονύσης Καλαματιανός στον ΑΝΤ1 : «Έχουμε θέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας»

από Maria Petroutsa

«Ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αναδεικνύει τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να προτείνει αποτελεσματικές λύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών και την προοπτική της χώρας», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1.

Σχολιάζοντας την καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες, επισήμανε πως αυτή συνθλίβεται διαρκώς από την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, από τα απανωτά χτυπήματα στο κράτος δικαίου και στα ατομικά δικαιώματα. 

«Οι προσβολές στο κράτος δικαίου είναι συνεχείς από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η συγκάλυψή του, όπως επίσης το έγκλημα των Τεμπών και η προσπάθεια συγκάλυψής του, είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση τροφοδοτεί καθημερινά την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, έχοντας ευθύνη για το ότι είμαστε πρώτοι στην ακρίβεια στα τρόφιμα, στη στέγαση, στα καύσιμα και στην ενέργεια.»

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις χαρακτήρισε κρίσιμες, υπογραμμίζοντας πως στην Ευρωβουλή λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν τη ζωή των πολιτών σε πάρα πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία και η εξωτερική πολιτική. Μάλιστα, στηλίτευσε τις πρακτικές της κυβέρνησης, σημειώνοντας:

«Εμείς για τις κρίσιμες ευρωεκλογές θέτουμε στον δημόσιο διάλογο τις θέσεις μας για την ευρωπαϊκή πολιτική και προοπτική, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, για την οικονομία και το φορολογικό. Η ΝΔ ξεκίνησε την προεκλογική περίοδο με την υπεξαίρεση και χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων που ζουν στο εξωτερικό. Οι πολίτες κρίνουν και αποφασίζουν.»

Σχετικά με τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, ανέφερε πως υπάρχουν και κυβερνητικές ευθύνες, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια αποτέλεσε προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ που διαψεύδεται συνεχώς.

«Πέντε χρόνια κυβερνάει η ΝΔ, δεν είναι χθεσινή. Βεβαίως, ισχύει πως η αστυνομία δεν λειτούργησε σωστά στο συγκεκριμένο περιστατικό. Η κυβέρνηση, όμως, αναγνωρίζει τις ευθύνες της; Δεν το κάνει, παρά μόνο κατηγορεί τους αστυνομικούς, ρίχνοντάς τους την αποκλειστική ευθύνη. Όταν υπάρχει κραυγαλέα επιχειρησιακή κατάρρευση -δολοφονήθηκε μια γυναίκα έξω από αστυνομικό τμήμα ενώ πήγε και ζήτησε προστασία από τη δομή του κράτους που ευθύνεται για να προστατεύει τους πολίτες- σημαίνει ότι πήγαν όλα λάθος, σημαίνει ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. 

Ο κ. Δένδιας ζήτησε επανίδρυση του κράτους, επομένως αυτό δείχνει  ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του. Ο κ. Χρυσοχοΐδης -ο οποίος είναι ο μακροβιότερος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τα τελευταία 20 χρόνια- ζητάει επανίδρυση της αστυνομίας, άρα, προφανώς, αν αναζητούμε ευθύνες υπάρχουν και εκεί. Θυμίζω ότι ενώ ήταν προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ η ασφάλεια, ο κόσμος εισπράττει ανασφάλεια, κάτι που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Δυστυχώς, ποια είναι τα αποτελέσματα; Υπάρχει αύξηση δολοφονιών με δόλο μεταξύ 2019-2022 και παράλληλα λιγότερες εξιχνιάσεις εγκλημάτων. 

Προτάσεις που μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα, είναι: 

  • η εκπαίδευση των αστυνομικών, ώστε να γνωρίζουν πως θα διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά, 
  • η ενίσχυση δομών και σχετικών αρμοδίων υπηρεσιών,
  • η διασύνδεση  αστυνομίας – δικαιοσύνης – κοινωνικών δομών, να υπάρχουν ξενώνες και νομική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας.

Επίσης, υφίστανται και τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας που έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αντί η νυν κυβέρνηση να τα ενισχύσει και να τα αυξήσει, τα έχει αφήσει να καταρρεύσουν.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00