Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι»

Διονύσης Καλαματιανός: «Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι»

από Άκης Χουζούρης

Οι κτηνοτρόφοι του τόπου μας διαπιστώνουν πως τα προβλήματά τους διογκώνονται συνεχώς. Διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση, αντί να τους στηρίξει και να σταθεί στο πλευρό τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της ακρίβειας και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, επιμένει να τους γυρίζει την πλάτη.

Το δυσβάσταχτο κόστος των ζωοτροφών σε συνδυασμό με την εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και το ακριβό πετρέλαιο, έχει φέρει τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έχουν αυξηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με το κόστος μεταφοράς των παραγόμενων προϊόντων.

Αν συνυπολογιστούν οι δυσανάλογα χαμηλές τιμές πώλησης του κρέατος και του γάλακτος, η οικονομική ζημιά εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και οι επιπτώσεις καταστροφικών φαινομένων, όπως οι πυρκαγιές, όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι οι παραγωγοί μας βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτοφανή μείωση του εισοδήματός τους.

Όμως, τα προβλήματα δε σταματούν εδώ, καθώς χιλιάδες κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς εγκαταστάσεων και κατοικιών λόγω παλαιών δανειακών αναγκών και απειλούνται από ξένα funds.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα, που δείχνει ξεκάθαρα ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.

Η κυβέρνηση θα όφειλε να έχει ήδη κινητοποιηθεί. Δυστυχώς, όμως, αδιαφορεί και αδρανεί. Ενώ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις είναι, ήδη, από πέρσι, χαμηλές, αδυνατεί να εξασφαλίσει ευρωπαϊκές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε βοοτροφία, χοιροτροφία και την πτηνοτροφία. Ταυτόχρονα οι ενισχύσεις για την αιγοπροβατοτροφία θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερες. Επίσης, αρνείται να ελέγξει τις τεράστιες ανατιμήσεις σε ζωοτροφές, ενέργεια και καύσιμα.

Με αφορμή το συνεχιζόμενο αδιέξοδο που βρίσκεται ο κλάδος, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ακόμα μια ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλώντας τον να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Πώς προτίθεται να στηρίξει έμπρακτα την ελληνική κτηνοτροφία;
  • Θα δοθούν οι κορονοενισχύσεις στους χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους και βοοτρόφους που έμειναν εκτός πληρωμής και πότε;
  • Πότε θα δοθούν οι πολλάκις υποσχόμενες ενισχύσεις για την αγορά ζωοτροφών στους Έλληνες κτηνοτρόφους;
  • Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να ανακουφίσει τους παραγωγούς από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, το οποίο έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με τις τιμές της ενέργειας και των αγροεφοδίων να έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα;
  • Πώς προτίθεται να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τράπεζες και funds και τι νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους από ενδεχόμενους πλειστηριασμούς;

Είναι δεδομένη η ανάγκη άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης και ανακούφισης των κτηνοτρόφων, ώστε να μπορέσουν να παράξουν και να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια. Διαφορετικά, ένας ολόκληρος κλάδος απειλείται άμεσα με αφανισμό και οι επιπτώσεις στην παραγωγή και την οικονομία της χώρας θα είναι καταιγιστικές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00