Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Οδύνη για τα θύματα μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας»


Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την ανείπωτη τραγωδία που συγκλονίζει ολόκληρη τη Χώρα. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων, μεταξύ αυτών και του συμπατριώτη μας Γιώργου Κουτσούμπα και όλων όσων δοκιμάζονται. Σε αυτούς που παλεύουν κάτω από τόνους άμορφης μάζας και αποκαϊδιών να απεγκλωβίσουν, να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και να μεταφέρουν τραυματίες στα νοσοκομεία.
Πρόκειται για ένα συμβάν που δεν το χωράει ο νους. Πως φτάσαμε έως εδώ; Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, είχαν υπάρξει σχετικές διαμαρτυρίες και ανακοινώσεις από εργαζόμενους, που προειδοποιούσαν για κενά ασφαλείας στη λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων. Ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις που δεν λήφθηκαν υπόψη.
Μια σειρά από ελλείψεις και παραλείψεις συνετέλεσαν σε αυτό το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η εγκατάλειψη του δικτύου, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις και την αδιαφορία στις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για αστοχίες που επιβάλλεται να διορθωθούν, αποδείχτηκαν ολέθριοι παράγοντες πρόκλησης αυτής της συμφοράς.
Η έλλειψη συστημάτων ασφαλείας με ανυπαρξία ηλεκτρονικής διαχείρισης, τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης, οι προβληματικοί έως ακατάλληλοι συρμοί, η κακή συντήρηση του δικτύου, η υποστελέχωση σε απαραίτητο και ειδικευμένο προσωπικό και η καθυστέρηση δρομολογημένων διαγωνισμών έργων υποδομών, αποτελούν τραγικές διαπιστώσεις και αδυναμίες που αποκαλύπτουν την προβληματική κατάσταση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών.
Προφανώς υπάρχουν ευθύνες και αυτές δεν μπορεί να είναι συλλογικές, έχουν ονοματεπώνυμο. Τώρα, όμως, είναι η ώρα του πένθους. Η Χώρα θρηνεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00