Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Να προστατευθούν οι περιουσίες σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό»

Διονύσης Καλαματιανός: «Να προστατευθούν οι περιουσίες σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό»

από Άκης Χουζούρης

Οι αγρότες-κάτοικοι σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό, κινδυνεύουν άμεσα με απώλεια αγροτεμαχίων, καλλιεργειών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη λύση που θα τους εξασφαλίζει, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν στον τόπο τους. Μια λύση που θα εγγυάται ότι θα διατηρήσουν την περιουσία τους και δε θα τη χάσουν.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από αυτό που δικαιούνται και από αυτό που τους ανήκει. Έχουν στην κατοχή τους συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομικές άδειες, λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, ενώ έχουν εγκριθεί και σχέδια βελτίωσης. Επίσης, έχουν καταβάλει και υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο, όπως είναι ο φόρος μεταβίβασης και ο ΕΝΦΙΑ.

Ο κόπος και ο ιδρώτας των ίδιων, των πατεράδων και των παππούδων τους έχει δώσει, δεκαετίες τώρα, ζωή στον τόπο τους. Η αξιοποίηση αυτών των αγροτικών εκτάσεων, που σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν χέρσες και αναξιοποίητες, είναι κρίσιμη παράμετρος προοπτικής για τις τοπικές κοινωνίες. Ήταν η αιτία να παραμείνουν οι άνθρωποι αυτοί στην περιοχή τους και να συνεχίσουν να ζουν εκεί με τις οικογένειές τους.

Από την αρχή βρίσκομαι στο πλευρό των θιγόμενων συμπολιτών μου, έχοντας συμμετάσχει μαζί τους σε συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα και να υπάρξει πίεση για λύση. Από τις 19/01/2022 έχω καταθέσει ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας να απαντήσουν με σαφήνεια για το τι προτίθενται να πράξουν, για να προστατευθούν οι καλλιεργητές μας. Στις απαντήσεις που δόθηκαν, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε ότι το εν λόγω θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, ενώ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει πως σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό δεν υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις αρμοδιότητάς του.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και ακόμα περιμένουμε απάντηση από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ακόμα να απαντήσουν γραπτώς στο ερώτημά μου ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Πιερρακάκης και ο κ. Λιβάνιος σε ποιες ενέργειες θα προβούν, για να προστατευθεί η περιουσία των αγροτών. Ακόμα να προσκομίσουν, όπως ζήτησα, τα σχετικά έγγραφα με τον αριθμό των ακινήτων που έχουν απορριφθεί τα δικαιώματα ιδιωτών εν συνόλω ή μερικώς και προκρίθηκε το δικαίωμα της Διεύθυνσης Δασών ή της Κτηματικής Υπηρεσίας ή της Μονής Αγίων Θεοδώρων.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, για το σοβαρό αυτό ζήτημα πραγματοποιήθηκε στις 10/3/2022 συνάντηση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Λιβάνιου με φορείς, στην οποία δεν προσκλήθηκα να συμμετάσχω. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται μισόλογα, υπεκφυγές, αοριστολογίες και υποσχέσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι εφαρμόσιμες πρακτικές και λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να δρομολογηθούν εκείνες οι ενέργειες που θα επιτρέψουν στους αγρότες-κατοίκους σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό να διατηρήσουν την περιουσία τους. Είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να υπάρξει λύση προς όφελος των συμπολιτών μας, που θα πληροί τη νομιμότητα και τις συνταγματικές επιταγές. Είναι κάτι που επείγει να γίνει πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κτηματογράφησης. Αλλιώς, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τις τοπικές κοινωνίες και τους καλλιεργητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00