Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση»


«Το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα είναι στην πρώτη γραμμή του κοινωνικού κράτους. Είναι αδιαμφισβήτητη η αξία του και αυτό έχει αποδειχθεί σε πολύ δύσκολες περιόδους, όταν ολόκληρες οικογένειες επιβίωσαν λόγω των συντάξεων και των προνοιακών παροχών του», υπογράμμισε στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα, για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει έγκυρη και λεπτομερής ενημέρωση.
«Χρειάζεται ενημέρωση για την fast track διαδικασία που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση να εκδίδει συντάξεις, αν βγαίνουν λανθασμένες. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε αν επίκειται αύξηση ορίων ηλικίας, όπως προβλέπει ο νόμος του 2010 και τι συμβαίνει με τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, πρέπει να εξετάσουμε τι γίνεται με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ, από το 2019 και μετά, έχει επιβάλει ουσιαστικά στην κατώτερη εισφορά αύξηση 24% και επίκειται και άλλη μία τώρα, από 1/1/2024.
Άλλα σημαντικά ζητήματα είναι η υποστελέχωση των ασφαλιστικών ταμείων και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, οι έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία, ενώ, επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε για τους πόρους του Ασφαλιστικού Συστήματος, γιατί η βιωσιμότητά του συνδέεται άμεσα με αυτούς.
Πρέπει από τώρα να υπάρξει μέριμνα για όλα αυτά, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος. Σημαντικό είναι να αξιοποιηθεί η περιουσία του ΕΦΚΑ , ώστε να υπάρχουν εισροές στα ταμεία του στο μέλλον και αποδόσεις. Αποδόσεις, όμως, σίγουρες, όχι επισφαλείς όπως π.χ. να παίζονται τα χρήματα των ασφαλισμένων στα χρηματιστήρια. Δεν είναι αυτή η λύση για το Ασφαλιστικό Σύστημα, χρειάζονται σίγουρες τοποθετήσεις για να εισρέουν πόροι.»
Σχολιάζοντας τις εκκρεμότητες στη διαδικασία απονομής συντάξεων, ο Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε πως παραμένουν πολλές.
«Τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα το 2015 -όταν παρέλαβε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-, ήταν 400.000. Το 2019 παραδόθηκαν 110.000 αιτήματα κύριας σύνταξης και σήμερα είναι 30.000. Εκκρεμούν, όμως, 50.000 αιτήματα διαδοχικής ασφάλισης, 50.000 αιτήματα για επικουρική σύνταξη, 25.000 διεθνείς συντάξεις και 12.000 εφάπαξ. Επομένως, να μην αναφέρονται μόνο τα 30.000 αιτήματα κύριας σύνταξης που εκκρεμούν. Να τα βάζουμε όλα μαζί. Είναι πολλές οι εκκρεμότητες και πολλοί άνθρωποι περιμένουν τη σύνταξή τους, αναμένοντας δύο και τρία και τέσσερα χρόνια για να την πάρουν.»
Κλείνοντας, τόνισε πως «στόχος είναι να συνδράμουμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημόσιου, καθολικού, υποχρεωτικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που τόσα πολλά έχει δώσει και έχει να προσφέρει ακόμα στο μέλλον.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00