Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες των ελεύθερων επαγγελματιών»


«Η κυβέρνηση θεωρεί εξαρχής ως φοροφυγάδες τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις και τους επιβάλει επιπλέον φόρο 1440 ευρώ. Είναι μια ακόμα επιβάρυνση που έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την ακρίβεια, τα χρέη, τις κατασχέσεις, την έλλειψη πρόσβασης σε ρευστότητα», τόνισε σε τηλεοπτική του παρουσία ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρόκειται για ένα αναποτελεσματικό, οριζόντιο και άδικο μέτρο, που αποδεικνύει ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση είτε είναι ανίκανη, είτε δεν θέλει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.
«Πρόκειται για ένα μέτρο που μας γυρνά στη ρητορική και στις πολιτικές των πρώτων μνημονίων, τη στιγμή που προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν φοροελαφρύνσεις. Δεν ξεχνάμε, βέβαια, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προβλέποντας το 85,9 % των πόρων του για 36 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις-ομίλους.»
Στη συνέχεια υπενθύμισε πως αντίθετα με τις σκληρές και άδικες πολιτικές της ΝΔ, η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προβλέπει, μεταξύ άλλων:
• την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ, για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους με μπλοκάκια, με όφελος έκπτωσης φόρου 900 ευρώ και επιπλέον ελάφρυνση 650 ευρώ από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
• τη ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου,
• την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ και αφαιρεί την προστασία της πρώτης κατοικίας, με νέο νόμο, που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης,
• τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και την κατάργηση της καταβολής του στο αγροτικό πετρέλαιο,
• τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.
Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε πως «δυστυχώς, ο ανήφορος των μικρών και μεσαίων επιτηδευματιών δεν τελειώνει εδώ. Μετά την αύξηση των εισφορών κατά 9,6% το 2023, έρχεται νέα αύξηση της τάξης του 4% στις αρχές του 2024», προσθέτοντας πως «οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και δίκαιο φορολογικό σύστημα, όχι στοχοποίηση και επιπλέον άδικα βάρη.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00