Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Μόνο δικαιολογίες και καμία ανάληψη ευθυνών από την κυβέρνηση για τις πυρκαγιές»

«Περιμέναμε να έρθει ο Πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο για να δώσει απαντήσεις και να λογοδοτήσει στον Ελληνικό λαό γιατί είχαμε και πάλι μία τεράστια καταστροφή. Δυστυχώς τα παθήματα όπως στην Ηλεία το 2007 και το 2021 δεν έγιναν μαθήματα και φάνηκε πως η Πολιτεία ήταν ανεπαρκής», τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” του OPEN TV, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπήρξαν -ξανά- δεκάδες νεκροί, ενώ κάηκαν περισσότερα από 1.200.000 εκατ. στρέμματα, που αποτελεί μαύρο ρεκόρ σε επίπεδο ευρωπαϊκών χωρών αλλά και σε επίπεδο σύγκρισης εντός εικοσαετίας.

«Εκκενώθηκαν πόλεις και νοσοκομεία, καταστράφηκαν δασικοί βιότοποι τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας ενώ καταγράφηκε το πρωτοφανές γεγονός να φτάνει η φωτιά μέσα σε πτέρυγα μάχης, να γίνονται εκρήξεις και να υφίσταται κίνδυνος για τους κατοίκους της Νέας Αγχιάλου.

Προφανώς, αυτό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στις 7 Ιουλίου όταν επισκέφθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περί δήθεν ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, τελικά αποδείχθηκε πως δεν ισχύει.»

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά έχουν την ευθύνη για όλη αυτή την καταστροφή.

«Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να λέει διαρκώς ότι φταίει η κλιματική κρίση, την οποία την “ανακάλυψε” μετά τις εθνικές εκλογές του 2019. Δεν μπορεί να λέει ότι φταίει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι φταίνε οι Δήμοι κ.α. και να μην αποδέχεται τις δικές του ευθύνες, που είναι συγκεκριμένες.

Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει ανίσχυρη την Πολιτεία. Ανίσχυρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία με 3.600  κενές οργανικές θέσεις. Τώρα, ο Υπουργός κ. Κικίλιας λέει ότι είναι προτεραιότητα η πρόσληψη 500 πυροσβεστών. Εδώ και 4 χρόνια δεν υπήρχε αυτή η προτεραιότητα; Επέλεξε να αφήσει ανίσχυρη την Πολιτική Προστασία, καθώς το Υπουργείο δεν έχει οργανόγραμμα, το σχέδιο που έχουν ψηφίσει είναι σε αναστολή και από τα 187 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία έχουν απορροφηθεί από την κυβέρνηση μόλις 930.000 ευρώ. Επέλεξε να αφήσει ανίσχυρη τη Δασική Υπηρεσία, καθώς ανέστειλε την πρόσληψη 550 δασολόγων και δασοπόνων που είχαμε δρομολογήσει.»

Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός σημείωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα συγκεκριμένο σχέδιο με ισχυρή Δασική Υπηρεσία και Πολιτική Προστασία, σε αντίθεση με την τωρινή κατάσταση που επικρατεί.

«Θέλουμε, λοιπόν, ένα ισχυρό Δημόσιο, μια ισχυρή Πολιτεία που θα αντιμετωπίζει τις κρίσεις.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00