Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Με 5 χρόνια καθυστέρηση ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού»

Διονύσης Καλαματιανός: «Με 5 χρόνια καθυστέρηση ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού»

από Maria Petroutsa

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 5 χρόνια για να μάθουμε ότι τελικά βγήκε λευκός καπνός για τον εκσυγχρονισμό του φράγματος Πηνειού. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 11/6/2019 ενέταξε στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2019 το έργο «ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ τ. ΔΗΜΟΥ ΩΛΕΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ». Έκτοτε σημειώθηκαν τεράστιες καθυστερήσεις, που λίγο έλειψαν να ναρκοθετήσουν την τύχη του έργου.

Τώρα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή μετά από τόσο καιρό το έργο προχωρά. Αντί όμως οι κυβερνώντες να επιδίδονται σε επικοινωνιακές φιέστες για το αυτονόητο που άργησε τόσο πολύ να γίνει, θα πρέπει υπεύθυνα να εξηγήσουν στις Ηλείες και στους Ηλείους τις αιτίες της τεράστιας αυτής καθυστέρησης.

Θα πρέπει να απαντήσουν στο εξής συγκεκριμένο ερώτημα: γιατί ένα έργο Εθνικού Επιπέδου, που όχι μόνο διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία του φράγματος, αλλά συγχρόνως εγγυάται την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, έχει καθυστερήσει τόσο πολύ να ξεκινήσει;

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη πως έστω και τώρα, τα πράγματα φαίνονται να δρομολογούνται, όμως, προβληματίζει αυτή η καθυστέρηση και αναβλητικότητα για ένα έργο που από το 2019 είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως το ίδιο προβληματίζουν και προκαλούν ο αποκλεισμός της Ηλείας από το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι παλινωδίες για το «Πάτρα-Πύργος» -που οδήγησαν σε καθυστερήσεις των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης, εκτόξευση του κόστους κατασκευής και πληρωμή διοδίων-, η στασιμότητα στο «Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα», η αδράνεια για τον εκσυγχρονισμό του φράγματος Αλφειού και την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στην Ηλεία, η αδιαφορία για το «Αρχαία Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη». Αυτά είναι μερικά από όσα συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν επί 5 χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού έπεσε θύμα των υπονομευτικών πρακτικών της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας. Από εδώ και πέρα, ελπίζουμε, τουλάχιστον, το κρίσιμο αυτό έργο για την Ηλεία, να προχωρήσει δίχως περαιτέρω καθυστερήσεις και προσκόμματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει