Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Μαζικές απεντάξεις Νέων Αγροτών»

Ακόμα ένα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί σε αυτά που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μαζικές απεντάξεις από το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών.

Στους δικαιούχους της πρόσκλησης του 2016, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νέων γεωργών που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το επιχειρηματικό του σχέδιο στο 3ο έτος, επομένως αναγκαστικά ολοκληρώνει το επιχειρηματικό του σχέδιο στο 4ο έτος (ΟΣΔΕ 2021). Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι, που αντιμετώπισαν προβλήματα με την τυπική απόδοση και τις εκτάσεις των καλλιεργειών τους, ενώ υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής την άδεια λειτουργίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Και ενώ όσοι κατέθεσαν φάκελο πληρωμής 2ης δόσης με το ΟΣΔΕ 2020, είχαν τη δυνατότητα να διορθώσουν κάποια προβλήματα και παραλείψεις, δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο με εκείνους που κατέθεσαν φάκελο πληρωμής με βάση την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου, όπως αυτό απεικονίζεται στο ΟΣΔΕ 2021.

Παράλληλα, αναφέρονται και άλλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με μειώσεις των εκτάσεων λόγω της διασταύρωσης με την ΑΑΔΕ ή με την αλλαγή υποβάθρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουν ως αποτέλεσμα αρκετές εκτάσεις να εμφανίζονται ως μη επιλέξιμες. Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις λανθασμένων υπολογισμών, που, όμως, υπήρχαν τα χρονικά και καλλιεργητικά περιθώρια να διορθωθούν.  

Εκτός, όμως, των προβλημάτων που αφορούν στην Πρόσκληση του 2016 του Υπομέτρου 6.1, αντιμέτωποι με απεντάξεις και επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων των ποσών που έχουν λάβει βρίσκονται νέοι αγρότες του 2014, που διατηρούν και είναι υπόχρεοι μακροχρόνιων δεσμεύσεων.

Με ερώτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Ποια είναι τα συγκεκριμένα προβλήματα που διαπιστώνεται ότι οδηγούν σε μαζικές απεντάξεις δικαιούχων της πρόσκλησης του 2016 από το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επιλυθούν κατά τρόπον ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των απεντάξεων που παρατηρείται σε όσους κατέθεσαν φάκελο πληρωμής 2ης δόσης με το ΟΣΔΕ 2021;
  • Θα δώσει την ίδια δυνατότητα σε όλους εκείνους που κατέθεσαν φάκελο πληρωμής 2ης δόσης με το ΟΣΔΕ 2021, ώστε να διορθώσουν προβλήματα και παραλείψεις που σχετίζονταν με την τυπική απόδοση των καλλιεργειών και τη βαθμολογία κάνοντας δεκτές Δηλώσεις τους με προσθήκη επίσπορης καλλιέργειας, όπως έπραξε με τους δικαιούχους που σαν βάση πληρωμής της 2ης δόσης ήταν το ΟΣΔΕ 2020;
  • Θα εξετάσει την αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν για τους νέους αγρότες του 2014 που διατηρούν και είναι υπόχρεοι μακροχρόνιων δεσμεύσεων (10ετίας) υπό το πρίσμα των νέων δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία προκειμένου να μην απεντάσσονται στην εκπνοή του αναλογικά μακράς διάρκειας προγράμματος;

Ο αγροτικός κόσμος υποφέρει εξαιτίας της γενικευμένης ακρίβειας που έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής. Οι αγρότες, πλέον, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να σιτίσουν τα κοπάδια τους. Την ίδια στιγμή, οι νέες και οι νέοι μας που επέλεξαν να ακολουθήσουν το αγροτικό επάγγελμα και να μείνουν στον τόπο τους, απεντάσσονται μαζικά από προγράμματα που στοχεύουν στην ανακοπή της μείωσης του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και στην ηλικιακή ανανέωσή του. Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να ενδιαφερθεί και να βάλει φρένο στη ναρκοθέτηση του μέλλοντος του πρωτογενούς τομέα της Χώρας μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00