Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Καθυστερήσεις και προβλήματα για τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ»

Διονύσης Καλαματιανός: «Καθυστερήσεις και προβλήματα για τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ»

από Maria Petroutsa

Σειρά κρίσιμων ερωτημάτων έθεσε προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ, ο Διονύσης Καλαματιανός, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζήτησε από τον κ. Βαρβέρη ενημέρωση για τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν ιδιαιτέρως τους ασφαλισμένους, αλλά και το προσωπικό που εργάζεται στον Φορέα, όπως: 

  • οι εκκρεμείς συντάξεις -ειδικά οι επικουρικές, οι διεθνείς, οι διαδοχικές και οι παράλληλες-, 
  • τα λάθη που έχουν προκύψει στην fast track απονομή σύνταξης,
  • οι οφειλές προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), o αριθμός των οφειλετών,
  • το αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,
  • τα έσοδα του ΕΦΚΑ,
  • ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στον Φορέα και αν έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις,
  • η διαδικασία με τις προσλήψεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα και τον λόγο που δεν επαρκούν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα για να καλύψουν τις θέσεις αυτές.

Οι απαντήσεις του διοικητή του ΕΦΚΑ προβληματίζουν. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως υπάρχουν 31.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, παραδέχτηκε πως υφίστανται καθυστερήσεις και προβλήματα στην απονομή των επικουρικών συντάξεων, ενώ σοβαρές εκκρεμότητες καταγράφονται στις διεθνείς, στις διαδοχικές και στις παράλληλες συντάξεις. Επιπλέον, ο κ. Βαρβέρης αναγνώρισε πως υπάρχουν λάθη στην έκδοση των fast track συντάξεων που φτάνουν στο 12,9%, χωρίς να υπολογίζονται στο ποσοστό αυτό οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχει γίνει λάθος υπολογισμός.  Σε ότι αφορά τη ρύθμιση των οφειλών, ο διοικητής του ΕΦΚΑ χαρακτήρισε ως ανεπαρκή επιλογή τις 120 δόσεις, μια ρύθμιση που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχε ανακουφίσει πολλούς οφειλέτες.  

Ο Διονύσης Καλαματιανός, τονίζει πως «τα προβλήματα για τους ασφαλισμένους παραμένουν. Δεκάδες χιλιάδες συντάξεις ακόμα καθυστερούν, η fast track απονομή περιέχει μεγάλο ποσοστό λαθών, ενώ, μια ρύθμιση οφειλών -ανάλογη των 120 δόσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης για να ανακουφίσει όσους πνίγονται από τα χρέη. Την ίδια στιγμή, ο ΕΦΚΑ παραμένει υποστελεχωμένος και το προσωπικό του προσπαθεί με φιλότιμες προσπάθειες να ανταπεξέλθει στις πολυάριθμες υποχρεώσεις του Φορέα. Δυστυχώς, η υποβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης διευρύνεται και τα προβλήματα δεν λύνονται για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00