Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Η χώρα χρειάζεται εναλλακτική πρόταση»


Το πρώτο ρήγμα στη μονοκρατορία της κυβέρνησης της ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ένας δυνατός άνεμος αλλαγής φύσηξε, ταρακουνώντας τα λιμνάζοντα κυβερνητικά νερά, από όπου πηγάζουν αλαζονικές συμπεριφορές. Και αυτό είναι μόνο η αρχή για όλα όσα μπορούν να ακολουθήσουν και να οδηγήσουν στην πολιτική αποδρομή της συντηρητικής παράταξης.
Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών κατέδειξε, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, πως όταν συστρατεύονται και συνεργάζονται οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις σε προγραμματικό πλαίσιο, τότε το αποτέλεσμα είναι νικηφόρο.
Ενάντια στην κυβερνητική αλαζονεία που έκανε λόγο για 13 στις 13 «μπλε» περιφέρειες, οι πολίτες επέλεξαν με την ψήφο τους να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.
Ενάντια στις καθεστωτικές πρακτικές των κυβερνώντων, που έφτασαν να περιλαμβάνουν ακόμα και εκβιαστικά διλλήματα (αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, απορρόφηση κονδυλίων στον Δήμο Χαλανδρίου κ.α.), δήλωσαν πως επιθυμούν την εναλλακτική προοδευτική πολιτική πρόταση και διέξοδο.
Οι πολίτες, όμως, έστειλαν ακόμα ένα μήνυμα. Όπως και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έτσι και τώρα, το μεγάλο ποσοστό της αποχής πρέπει να προβληματίσει. Ειδικά στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η απαξίωση της διαδικασίας από πλευράς συμμετοχής του εκλογικού σώματος κυμάνθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα. Οι πολίτες δεν συμμετείχαν γιατί κάτι περιμένουν. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσουμε με ψυχραιμία τα αίτια αυτής της στάσης και να τα αντιμετωπίσουμε. Εμείς οφείλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι για να τους πείσουμε να εμπλακούν στην πολιτική πράξη.
Η κυβερνώσα παράταξη δεν είναι άτρωτη, όπως επιτηδευμένα θέλει να εμφανίζεται. Ρίσκαρε δίνοντας πολιτικό χρώμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αδιαφορώντας, επί της ουσίας, για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Δίχως αμφιβολία, έπαιξε και έχασε. Η επιλογή αυτή της γύρισε μπούμερανγκ, καθώς απώλεσε με κρότο αυτοδιοικητικά σημεία αναφοράς, όπως η Περιφέρεια της Θεσσαλίας και οι Δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μια ελπιδοφόρα εξέλιξη, που, όμως, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει και να προκαλέσει εφησυχασμό. Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξε τον δρόμο. Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη σε γαλάζιες διοικήσεις σε Περιφέρειες και Δήμους, σημάδι απαρχής μιας γενικότερης κυβερνητικής αποδοκιμασίας που πρόκειται να ενταθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το αίτημα για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και αλλαγή κατεύθυνσης με προοδευτικό πρόσημο είναι υπαρκτό, ζωντανό και ήδη μπήκε για τα καλά στην πολιτική συζήτηση της καθημερινότητας.
Οι μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας δεν μπορούν να περιμένουν. Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουμε χρέος να σχηματίσουμε μέτωπο απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση, δίνοντας προοπτική με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Να ξεκινήσουμε από την κοινωνία, από τη βάση. Να επεξεργαστούμε μαζί με τους πολίτες τοπικά, περιφερειακά και κεντρικά προγράμματα που δίνουν λύσεις. Να υπάρξει περιφερειακή συγκρότηση και οργάνωση. Και τέλος, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες για ουσιαστικό διάλογο σε επίπεδο προοδευτικών κομμάτων και ηγεσιών.
Σε αυτά θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ποιοι θέλουν και μπορούν να εκφράσουν την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με υπεύθυνο τρόπο θα είναι ξανά στην πρώτη γραμμή και αυτής της προσπάθειας, με δυναμισμό και λύσεις για να απαντήσει στα πραγματικά προβλήματα και στις ανάγκες των πολιτών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει