Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Η σταφίδα είναι μέρος της ηλειακής παράδοσης και οφείλουμε να την προστατέψουμε»

Σημεία από τον χαιρετισμό του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στη σύσκεψη για τη σταφίδα στην Π.Ε. Ηλείας.

«Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν με πλούσια και ευεργετικά συστατικά.

Παράλληλα, είναι ένα προϊόν με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες, που μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τον αγροτουρισμό και να ανοίξει νέους ορίζοντες στην τοπική οικονομία.

Εκατοντάδες οικογένειες στον τόπο μας ζουν από την καλλιέργειά της.

Βεβαίως, είναι μια καλλιέργεια που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Απαιτεί κόπο και έξοδα.

Όλα αυτά τα χρόνια η κορινθιακή σταφίδα παρέμεινε ζωντανή χάρη στην επιμονή και στον μόχθο των σταφιδοκαλλιεργητών.

Επιπλέον σημαντική βοήθεια για την καλλιέργεια υπήρξε η συνδεδεμένη ενίσχυση που θεσπίστηκε το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι σταφιδοπαραγωγοί βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.

Η τιμή πώλησης του προϊόντος που παράγουν παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αρκετά κάτω του κόστους παραγωγής.

Η απελθούσα κυβέρνηση επέδειξε συστηματική αδιαφορία, αδυνατώντας να δώσει λύσεις.

Στη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής μου θητείας, ανέδειξα το ευαίσθητο αυτό ζήτημα στη Βουλή με αλλεπάλληλες ερωτήσεις και παρεμβάσεις, ζητώντας άμεσες λύσεις, ενώ το ίδιο δεσμεύομαι να πράξω και στη νέα μου θητεία.

Οι απαντήσεις, όμως, που δόθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό ήταν απογοητευτικές.

Παρά την υπόσχεση για στήριξη και απορρόφηση του προϊόντος με τιμή παραγωγού στο 1,40 ευρώ το κιλό, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, είναι η εκτόξευση του κόστους παραγωγής που κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη, τη στιγμή που φέτος οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον περονόσπορο.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα να καταρρέει, ενώ πολλοί από τους παραγωγούς σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τη σταφίδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να στηρίξουν άμεσα τη σταφιδοκαλλιέργεια και τους ανθρώπους της, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του Κράτους ως αγοραστή των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας, την κατάργηση καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, την επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, την προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και των παραγωγών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Είμαστε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και συνεχίζουμε τον αγώνα για δίκαιες τιμές στον παραγωγό και χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Η σταφίδα είναι μέρος της ηλειακής παράδοσης και οφείλουμε να την στηρίξουμε και να την προστατέψουμε.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00