Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας. Θα το επιτρέψουμε;»  

Με οργή και απογοήτευση ενημερωθήκαμε πως ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναμένεται να φέρει στη Βουλή νόμο που θα καταργεί τα 36 από τα 37 νέα τμήματα που ιδρυθήκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στην Ηλεία.

Εάν γίνει και αυτό, μπαίνει οριστική ταφόπλακα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ηλεία. Ο νομός μας τον Ιούλιο του 2019 είχε τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα -που ιδρύθηκαν με τον ν. 4610/19 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-  απολύτως συμβατά με τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά. Τώρα, κινδυνεύει με μια νέα νομοθέτηση της κυβέρνησης της ΝΔ να απολέσει και τυπικά -καθώς δεν έχει γίνει έναρξη λειτουργίας του με ευθύνη της κυβέρνησης- το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα που του έχει απομείνει, το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Για μια φορά ακόμη αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση έχει βαλθεί για τα καλά να μην αφήσει τίποτα όρθιο στον τόπο μας. Αρχικά, ανέστειλε την έναρξη λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ που προβλεπόταν στον νομό για το 2020. Στη συνέχεια, έκλεισε -με τη βολική βοήθεια του Πανεπιστημίου Πατρών- τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που λειτουργούσαν, τη Μουσειολογία στον Πύργο και τη Γεωπονία στην Αμαλιάδα, ανατρέποντας τον προγραμματισμό εκατοντάδων φοιτητριών, φοιτητών και των οικογενειών τους, βυθίζοντας τον νομό σε εκπαιδευτικό τέλμα και πολιτισμική παρακμή. Τώρα μαθαίνουμε πως θα επιδιώξει να αποτελειώσει το έργο της, καταργώντας οριστικά το ΤΕΦΑΑ. Ένα Τμήμα που αποτελούσε πάγιο και δίκαιο αίτημα της Ηλείας. Ένα Τμήμα που θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στο μέρος που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και θα αποτελούσε ξεχωριστό σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τον νομό μας, αλλά και για ολόκληρη τη Χώρα. Όλοι μπορούν να αντιληφθούν, αλλά όχι οι κυβερνώντες, ότι μια Γυμναστική Ακαδημία  στον τόπο μας θα τον συνέδεε με το ζωντανό κύτταρο του αθλητισμού και του Ολυμπισμού και θα είχε παγκόσμια προβολή και αναγνώριση. Το Τμήμα αυτό ιδρύθηκε το 2019, μέσα από στοχευμένες ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που διόρθωσε ένα διαχρονικό λάθος του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Σήμερα, ενημερωνόμαστε πως πρόκειται να χαθεί οριστικά, με επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ. 

Τι θα έπρεπε και θα μπορούσαν να κάνουν οι κυβερνώντες για αυτό το Τμήμα; Θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την οργανωτική και λειτουργική του επάρκεια, τις υποδομές και τη στελέχωσή του. Όμως, δεν θέλουν να γίνει πραγματικότητα το όνειρο χιλιάδων Ηλείων, ενώ φροντίζουν για τη λειτουργία αντίστοιχων Τμημάτων σε άλλους νομούς, που δεν έχουν την υπεραξία και τον συμβολισμό της Ολυμπίας.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί και αυτό το κακό. Απαιτείται εγρήγορση και κινητοποίηση. Να μη χαθεί μια ακόμα κρίσιμη και ζωτική δομή για το μέλλον του τόπου μας. Σύλλογοι, Ενώσεις, Φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού, όλοι μαζί, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για να διατηρήσουμε το τελευταίο, πολύτιμο Πανεπιστημιακό Τμήμα που του απομένει. Φτάνουν έως εδώ οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και μηχανορραφίες στις πλάτες των Ηλείων. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00