Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την κλεμμένη ζωφόρο του Επικουρίου Απόλλωνος» 

Διονύσης Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την κλεμμένη ζωφόρο του Επικουρίου Απόλλωνος» 

από Maria Petroutsa

Στην… τήρηση φάκελου και στον έλεγχο κατάστασης διατήρησης του μνημείου του Επικουρίου Απόλλωνος, εξαντλείται η δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, δίχως να γίνεται η παραμικρή αναφορά σε προσπάθεια επαναπατρισμού της μαρμάρινης ιωνικής ζωφόρου του, που υπέστη βανδαλισμό και εκλάπη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου. 

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού σε ερώτηση που κατέθεσε ο Διονύσης Καλαματιανός, για το μνημείο του Επικουρίου Απόλλωνος, όπως επίσης και για την πιθανότητα επαναπατρισμού ελληνικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν παράνομα σε Μουσεία του εξωτερικού. Τι και αν στην απάντηση της αρμόδιας Υπουργού αναφέρεται γενικά και αόριστα πως ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων από τη χώρα μας πολιτιστικών αγαθών, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Την ίδια στιγμή, δεν σημειώνεται καμία δράση ή ενέργεια από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή της ζωφόρου του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος  στο φυσικό της μέρος. Μάλιστα, το αντίθετο προκύπτει από σχετικές δηλώσεις της κας Υπουργού.

Το πλέον όμως ανησυχητικό στην απάντηση είναι πως δεν γίνεται καμία αναφορά από το Υπουργείο Πολιτισμού στον βανδαλισμό του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος. Γιατί αποφεύγει το Υπουργείο Πολιτισμού στην απάντησή του -έστω- να χαρακτηρίσει τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, ως μνημείο που υπέστη βανδαλισμό και κλοπή στοιχείων του; Υπάρχει κάποιος λόγος ή δεν θεωρείται σημαντική μια τέτοια παραδοχή;

Δίχως καμία αμφιβολία, η απομάκρυνση πολύτιμων στοιχείων της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, συνιστά ισχυρό πλήγμα για την ελληνική και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Δυστυχώς, οι απαντήσεις της κυβέρνησης για το μείζον αυτό ζήτημα είναι απογοητευτικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, για τον οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού δεν δείχνει να είναι διατεθειμένο να παρέμβει προκειμένου να επαναπατριστεί η μαρμάρινη ιωνική ζωφόρος του και να αποκατασταθεί το μνημείο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00