Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την επέλαση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας»


Για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της χώρας μίλησε σε τηλεοπτική του παρουσία ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.
«Ακούμε από τη μια ότι η οικονομία πηγαίνει εξαιρετικά καλά και από την άλλη για ξύσιμο του πάτου του βαρελιού. Πως φτάσαμε από την κορυφή της οικονομίας στον πάτο του βαρελιού; Πρέπει να μας το εξηγήσει αυτό ο Πρωθυπουργός.
Συμφωνούμε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια; Πιστεύω πως ναι, γιατί όταν υπάρχουν συνθήκες ολιγοπωλίων σε συγκεκριμένες αγορές, στην ενέργεια, στα πετρελαιοειδή, στο σούπερ μάρκετ, τότε δημιουργούνται συνθήκες εναρμονισμένης πρακτικής και καρτέλ. Δεν μιλάμε για ελεύθερο, για υγιή ανταγωνισμό, μιλάμε για συνθήκες που μπορεί να συνεννοούνται συγκεκριμένες εταιρίες για το που θα πάει η τιμή. Εκεί, λοιπόν, θα πρέπει να παρέμβει το κράτος, θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο, πλαφόν κέρδους σε συγκεκριμένες εταιρίες, όπως προτείνουμε εμείς. Δεν το έχει κάνει η κυβέρνηση. Τι λέει μόνο; Επιδόματα και pass, που δεν επαρκούν, όταν δεν έχεις χτυπήσει πρώτα τον πυρήνα του προβλήματος που είναι η αισχροκέρδεια. Για παρεμβάσεις καταπολέμησής της, δεν ακούσαμε τίποτα.»
Σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να αντιμετωπίζει ουσιαστικά την ακρίβεια. Παράλληλα, υπογράμμισε πως παραμένει το τεράστιο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, καθώς με τον πτωχευτικό νόμο που έχει ψηφίσει η ΝΔ δεν υπάρχει περιθώριο προστασίας ούτε για την πρώτη κατοικία.
Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε πως η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται διαρκώς, αντί να αυξάνεται.
«Είμαστε τρίτοι από το τέλος, πίσω από Βουλγαρία και Ρουμανία σε αγοραστική δύναμη. Δυστυχώς, οι αυξήσεις που εξαγγέλλονται ότι θα δοθούν δεν καλύπτουν τίποτα. Την ίδια στιγμή κάποιοι βγάζουν δισεκατομμύρια, σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, που δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα.
Η πρότασή μας είναι η φορολόγηση των υπερκερδών συγκεκριμένων εταιρειών παροχής ενέργειας, διύλισης καυσίμων και τραπεζών, προς όφελος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όλων των Ελλήνων. Επίσης, σε τέτοιες συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού, είναι αναγκαίο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Χρειάζονται παρεμβάσεις για να συγκρατηθούν και να μειωθούν οι τιμές. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι μισθοί και τα εισοδήματα για να βελτιωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00