Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα;» 

Η χώρα βιώνει -ξανά- μια τεράστια καταστροφή. Πριν ακόμη συνέλθει από τις πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και περιβάλλον, ήρθαν οι πλημμύρες να ανοίξουν νέες βαθιές πληγές.

Η Θεσσαλία έχει βυθιστεί κάτω από χιλιάδες τόνους νερού και λάσπης. Ανθρώπινες απώλειες, εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι, διάλυση ζωτικών υποδομών και δικτύων, καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία -τοπική και εθνική- και μια υγειονομική «βόμβα» να απειλεί τη δημόσια υγεία, συνθέτουν μια πρωτοφανή εικόνα αποκάλυψης, που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. 

Η ανεπάρκεια και η αδράνεια που επέδειξε για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση είναι εμφανής και μοιραία, δίχως καμία πρόληψη, καμία ουσιαστική προετοιμασία και αντιμετώπιση. 

Μέσα σε όλα αυτά, είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε σε υποβολή πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αφενός δίχως την παραμικρή ουσιαστική διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμικούς φορείς, αφετέρου, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, φέρεται να προχώρησε σε πρόταση απένταξης έργων από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεταξύ άλλων και αντιπλημμυρικών έργων υποδομών.

Προφανώς, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει και να απαντήσει με σαφήνεια πόσα και ποια έργα αφαιρούνται από τη λίστα έργων του εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην πρόταση που υποβλήθηκε για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν υπάρχουν σε αυτά και αντιπλημμυρικά έργα υποδομών. Επιπλέον, οφείλει να ενημερώσει για ποιους λόγους αφαιρούνται αυτά τα έργα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει φέρει το ζήτημα στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο πρόχειρος και ανεπαρκής κυβερνητικός σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποδεικνύεται από τη σχεδόν μηδενική απορρόφηση των προσφερόμενων πόρων του. Πραγματικά είναι απίστευτο το γεγονός ότι ως τον Ιούνιο του 2023 η απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για αντιπλημμυρικά έργα ήταν 0%, ενώ η αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων του για πολιτική προστασία ήταν μόλις το 0,5%.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση με τη στάση και τους χειρισμούς της αποδεικνύει πως η πολιτική προστασία, που συνδέεται με την ανθεκτικότητα της χώρας, δεν αποτελεί προτεραιότητά της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00