Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και τις δημοκρατικές αξίες»

«Δεσμευόμαστε να ασκήσουμε στιβαρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση για να υπερασπιστούμε το συμφέρον της κοινωνίας και της πατρίδας» τόνισε σε τηλεοπτική του παρουσία στην εκπομπή “Αταίριαστοι” του ΣΚΑΪ, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Ηλείος Βουλευτής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εντός του Κοινοβουλίου θα εστιάσει σε 3 άξονες: στην άσκηση αντιπολίτευσης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, στη συγκρότηση μιας συνεκτικής και προγραμματικής κυβερνητικής αντιπρότασης, προοδευτικής κατεύθυνσης, ώστε να καταστεί πλειοψηφική μέσα στην κοινωνία και στη διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών και ιδεών.

«Βεβαίως υπάρχει και η ευθύνη των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων και κομμάτων, ώστε να σχηματιστεί δίαυλος επικοινωνίας κοινοβουλευτικά, όπως, επίσης και σε επίπεδο κοινωνίας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών απέδειξαν ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο με προοδευτικά χαρακτηριστικά, που θα μπορέσει να ασκήσει ισχυρή αντιπολίτευση και να θέσει τα προτάγματα, όχι μόνο έναντι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Ακροδεξιάς.»

Σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο Διονύσης Καλαματιανός σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης αναλώθηκε, ξανά, σε παροχολογία επιδομάτων, δίχως να ανακοινώσει πραγματικές λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

«Δεν ακούσαμε τίποτα για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που καθημερινά προκαλούν ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας που φτάνουν τα 6 δισ., για τα οποία το σχέδιο της κυβέρνησης έχει αποφέρει μόνο 340 εκατ. ευρώ έσοδα. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι θησαυρίζουν και βγάζουν δισ., τη στιγμή που η κοινωνική πλειοψηφία υποφέρει.»

Επιπλέον, τόνισε, καμία ανακοίνωση δεν υπήρξε από πλευράς του Πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, για αντιμετώπιση του πληθωρισμού απληστίας, για αναστολή των πλειστηριασμών, για ενίσχυση της δημόσιας υγείας και του υποστελεχωμένου ΕΚΑΒ. Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και ζητούν άμεσες και ουσιαστικές απαντήσεις.

Στο τέλος της τοποθέτησής του, ο Διονύσης Καλαματιανός υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τάσσεται με ξεκάθαρο τρόπο υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων.

«Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι μία κοινωνική και δημοκρατική κατάκτηση με πρωτεργάτη τον Γεώργιο Παπανδρέου τη δεκαετία του ’60, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να εισάγει το άρθρο 16 στο Σύνταγμα το 1974.

Είμαστε υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων που επιτρέπουν την κοινωνική κινητικότητα, που προσφέρουν σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η όποια συζήτηση, λοιπόν, θα έπρεπε να περιστρέφεται μόνο γύρω από την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου.»

Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι δικαίωμα. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει προνόμιο για όσους έχουν χρήματα να πληρώσουν δίδακτρα. Η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, η περιφερειακή ανάπτυξη συνδέεται με τα δημόσια πανεπιστήμια. Στην πρακτική της ΝΔ βρίσκεται η συρρίκνωση του δημοσίου πανεπιστημίου με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ηλεία, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε και έκλεισε τα πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούσαν στο νομό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00