Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες: «Η χώρα επιστρέφει σε σκοτεινές εποχές»

Διονύσης Καλαματιανός για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες: «Η χώρα επιστρέφει σε σκοτεινές εποχές»

από Maria Petroutsa

Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση νομοσχεδίου για τους ποινικούς κώδικες

Το νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν αφορά μόνο τους νομικούς, τους δικαστές, τους εισαγγελείς και τους δικηγόρους. Αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση. Αλήθεια, τι είναι αυτό που σας κάνει να νομοθετείτε τόσο σπασμωδικά;

Ενδιαφέρεστε μόνο για την μικρομεσαία εγκληματικότητα και είναι προφανές ότι η αύξηση των ποινών θα οδηγήσει κόσμο στη φυλακή. Με αυτό που νομοθετείτε σήμερα, όλοι μας είμαστε εν δυνάμει κρατούμενοι και φυλακισμένοι, ακόμα και για αμέλεια. Γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι, ακόμα και οδηγοί, κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή για ένα πλημμέλημα. Αλλά η εμμονή σας δεν σταματά εδώ. Με τις εισαγόμενες διατάξεις διευρύνεται το πεδίο των περιπτώσεων, που οδηγούν ανηλίκους στη φυλακή.

Αυτή είναι η 17η τροποποίηση στους ποινικούς κώδικες, που κάνει η κυβέρνησή σας μέχρι τώρα. Είναι ξεκάθαρο ότι και αυτές οι τροποποιήσεις που εισάγετε, αλλοιώνουν πλήρως το πνεύμα του Ποινικού Δικαίου, όπως διαχρονικά ισχύει στη χώρα μας. Είναι οπισθοδρομικές, αντιεπιστημονικές και μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Είναι περισσότερο συντηρητικές και από το κείμενο των κωδίκων του 1951. Συνολικά, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο συγγράφηκε πίσω από κλειστές πόρτες, από συμβούλους του υπουργού, όπως ο ίδιος ομολόγησε. Δεν είναι πόνημα μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής όπως είθισται. Με αυτό τον τρόπο προσβάλατε και θέσατε το σύνολο του νομικού κόσμου στο περιθώριο. 

Προχωράτε, λοιπόν, σε μια σκληρή αυστηροποίηση των ποινών. Θα πρέπει, όμως, να απαντήσετε: αυτή η πρακτική που ακολουθείτε από το 2019 είχε αποτέλεσμα στη μείωση της εγκληματικότητας; Για παράδειγμα, ενώ αυστηροποιήσατε τις ποινές για τον εμπρησμό, φέτος κάηκαν περισσότερα στρέμματα από ποτέ στη χώρα μας. Επιπλέον, αυστηροποιήσατε τις ποινές για τη μείωση της εγκληματικότητας. Υπήρξε αποτέλεσμα; Όχι.

Είναι προφανές ότι τέτοιες επιλογές δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτό που αποτρέπει τους εγκληματίες είναι η βεβαιότητα σύλληψής τους. Και εδώ έχετε αποτύχει οικτρά. Η εξιχνίαση των εγκλημάτων έχει μειωθεί, το βαρύ ποινικό έγκλημα δρα ανενόχλητο ενώ για τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου» αδιαφορείτε. Οι μαφιόζικες εκτελέσεις -ακόμα και μέρα μεσημέρι- έχουν γίνει πλέον συνηθισμένη είδηση, όπως και οι δολοφονίες αστυνομικών και η ανεξέλεγκτη οπαδική βία. Αυτά είναι τα αποτελέσματά σας.

Οι ποινές, λοιπόν, αυξάνονται και αναρωτιόμαστε: ποιο σωφρονιστικό σύστημα θα αντέξει αυτή τη συμφόρηση; Θα φτιάξετε καινούργιες φυλακές; Θα τις δώσετε σε ιδιώτες;

Έχουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο ήδη υποφέρει από υπερπληθυσμό και άθλιες συνθήκες εγκλεισμού των κρατουμένων, σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επιπλέον, ένα ζήτημα είναι πως δεν λαμβάνετε υπόψη τη δημοσιονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει η αύξηση των κρατουμένων.

Δυστυχώς, η χώρα με τις πολιτικές σας επιστρέφει σε σκοτεινές εποχές. Λέτε ότι θέλετε να απονέμεται περισσότερο γρήγορα η δικαιοσύνη. Και εσείς αυτό που κάνετε είναι τα κακουργήματα να δικάζονται από έναν δικαστή αντί για τρεις που ισχύει σήμερα. Μα το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί δικαστικοί υπάλληλοι και εισαγγελείς για να δικάζονται πιο γρήγορα οι υποθέσεις!

Κλείνοντας, θα επισημάνω ότι τέτοια νομοθετήματα καταρρέουν με πάταγο. Και μόνο τυχαία δεν είναι η πρόσφατη απόφαση καταδίκης της κυβέρνησής σας στο Ευρωκοινοβούλιο, για όλα αυτά που κάνετε στο κράτος δικαίου. Το βέβαιο είναι ότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί  μια προοδευτική κυβέρνηση για να επιστρέψουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο από τον οποίο μας βγάζετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00