Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός για τις αγροτικές επιδοτήσεις: «Εμπαιγμός δίχως τέλος για τους παραγωγούς»


Εμπαιγμός δίχως τέλος και για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, καθώς, καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ούτε τα αυτονόητα. Αδυνατεί ακόμα και να φέρει σε πέρας τις διαδικασίες, ώστε να λάβουν οι παραγωγοί τις αγροτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται.
Αντίθετα, για ακόμα μια χρονιά, με τις παλινωδίες της, στερεί πολύτιμους πόρους από τους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου, που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να επιβιώσουν υπό δυσμενείς συνθήκες. Ιδίως τώρα, που είναι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι στο σαρωτικό κύμα ακρίβειας και στις επιπτώσεις των συχνών φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.
Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η κωλυσιεργία και οι καθυστερήσεις που επιδεικνύουν οι κυβερνώντες και το αρμόδιο υπουργείο στις διαδικασίες για άμεσες αποζημιώσεις των πληττόμενων παραγωγών -όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του σε σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεών μου-, είναι και η ανικανότητα να εγγυηθούν την ομαλή και δίκαιη καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.
Βεβαίως, για αυτή την κυβέρνηση, πάντα κάποιος άλλος φταίει -και θα φταίει-. Καμία παραδοχή ευθύνης, καμία διάθεση αυτοκριτικής, μόνο μετάθεση ευθυνών. Εκεί εντάσσεται και η προσπάθεια στοχοποίησης της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ -η οποία έχει τοποθετηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ-. Μια προσπάθεια που, όμως, δεν πείθει.
Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η συμπεριφορά αποποίησης ευθυνών αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας. Το σίγουρο είναι ότι το κακό, έχει ήδη γίνει για τους παραγωγούς. Αλήθεια, τι έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που στο παρελθόν ο ίδιος ανέφερε πως γνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και τις αρνητικές συνέπειες για τους αγρότες από τις αρρυθμίες που παρουσιάζει;
Μέχρι και το 2018, η καταβολή των ενισχύσεων γινόταν με ομαλό τρόπο. Από το 2019 και ύστερα -επί κυβέρνησης ΝΔ- ξεκίνησαν οι πειραματισμοί και οι αστοχίες, που έχουν ως αποτέλεσμα να μετατρέπονται κάθε χρόνο οι πληρωμές σε φιάσκο, με χαρακτηριστικό, παράδειγμα τη φετινή πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, που είναι αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές, ενώ κάποιοι παραγωγοί δεν την έλαβαν καθόλου. Και ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε στην επικείμενη εκκαθάριση και στις επόμενες πληρωμές. Είναι μια παγιωμένη κατάσταση, που εκτός όλων των άλλων, εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας, ελλοχεύοντας τον κίνδυνο προστίμων.
Η συστηματική ανεπάρκεια και αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του είναι εξοργιστική. Το βέβαιο είναι πως οι αγρότες μας δεν αξίζουν αυτή τη συμπεριφορά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00