Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός: «Στην ίδια λανθασμένη και αναποτελεσματική κατεύθυνση»

Διονύσης Καλαματιανός για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός: «Στην ίδια λανθασμένη και αναποτελεσματική κατεύθυνση»

από Άκης Χουζούρης

«Τα τεράστια λάθη της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να καλυφθούν με καθυστερημένα και ανεπαρκή μέτρα και επικοινωνιακές ανακοινώσεις», τόνισε σε τηλεοπτική του παρουσία ο Βουλευτής Ηλείας και Αναπλ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

Ο Ηλείος Βουλευτής εστίασε στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία στενάζουν υπό το βάρος των ακραίων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, απόρροια των επιλογών που έχει κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας, οδηγώντας σε εξόντωση τα νοικοκυριά και διαλύοντας την επιχειρηματικότητα.

«Στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα καλυφθεί τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα. Για 8 μήνες δεν το έκανε και έρχεται τώρα να ανακοινώσει ξανά μέτρα, που ισχυρίζεται ότι θα μειώσουν την τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών. Φαίνεται ότι βρήκε τα λεφτόδεντρα που έλεγε ότι δεν υπήρχαν προηγουμένως!

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός πιέστηκε για να κάνει αυτές τις ανακοινώσεις. Πιέστηκε από την αγανάκτηση και την οργή των πολιτών που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Πιέστηκε από τη μεγάλη φθορά που έχει η κυβέρνηση.

Με την ανακοίνωσή του παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι ήταν ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα. Υποσχέθηκε επιστροφή μέρους των επιβαρύνσεων που έχουν επωμιστεί οι πολίτες στους λογαριασμούς, με όριο, όμως, τα 600€ και ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο θα υπάρξει έμμεσο πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.»

Παράλληλα, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Έκανε λόγο για αναστολή. Ανέφερε αόριστα ότι η κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη Χώρα μας.

Οι ανακοινώσεις είχαν αρκετές ασάφειες και κενά. Δεν περιέχουν τίποτα για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των αγροτών. Ανακοίνωσε ξανά, μετά από 50 μέρες, ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα η φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών και των υπερκερδών;

Είπε ότι θα τα προσδιορίσει η ΡΑΕ το επόμενο διάστημα. Το ερώτημα είναι, τόσους μήνες τι κάνουν οι κυβερνώντες;

Εδώ, ένα από τα δύο συμβαίνει: Ή πρόκειται για ανικανότητα ή για σκόπιμη προστασία της αισχροκέρδειας των καρτέλ στην ενέργεια.

Η Ελληνική Βιομηχανία μιλάει για υπερκέρδη πάνω από 150 εκατ. τον μήνα στην ηλεκτρική παραγωγή.

Εμείς εδώ και μήνες λέμε ότι πρέπει να μπει ανώτατος συντελεστής κέρδους στην ηλεκτρική ενέργεια, γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιοι να αισχροκερδούν μέσα σε αυτή την κρίση! Το ζήτημα είναι να χτυπηθεί ο μηχανισμός αισχροκέρδειας.

Δεν είναι δυνατόν να κόβεται το ρεύμα σε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν αυτούς τους υπέρογκους λογαριασμούς. Για αυτό καταθέσαμε πρόταση νόμου για να μην κόβεται το ρεύμα, έως ότου κριθεί από τα δικαστήρια η νομιμότητα ή η παρανομία της ρήτρας αναπροσαρμογής. Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να την υπερψηφίσουν για να ανακουφιστούν οι πολίτες.»

Κλείνοντας, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως θα ήταν λύτρωση για τη Χώρα και τους πολίτες η προσφυγή το συντομότερο στη λαϊκή ετυμηγορία.

«Είναι σαφές ότι μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει την κοινωνία και να δώσει ελπίδα και προοπτική ανάτασης της οικονομίας.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00