Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Αξιοπρέπεια στην εργασία, αξιοπρέπεια στη ζωή»

Διονύσης Καλαματιανός: «Αξιοπρέπεια στην εργασία, αξιοπρέπεια στη ζωή»

από Maria Petroutsa

Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής

Για την πανελλαδική γενική απεργία με βασικό αίτημα την καταπολέμηση της ακρίβειας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι οι ακραίες ανατιμήσεις και η αισχροκέρδεια έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τον ελληνικό λαό.

«Σήμερα σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι κινητοποιούνται και συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Διεκδικούν δικαιώματα και αξιοπρέπεια στην εργασία και στην ίδια τη ζωή. Ζητούν το αυτονόητο: να σταματήσει αυτή η καταιγιστική ακρίβεια και αισχροκέρδεια που προκαλεί εφιάλτη στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους επιστήμονες.

Τι έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι αυτοί καθημερινά; Τις συνεχείς  ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά, που έχουν καταντήσει να θεωρούνται “είδη πολυτελείας” και τον πληθωρισμό, που συνεχίζει να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη.

Με τη συνέχιση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κρίση που συμβαίνει στη Γάζα μήνες τώρα, αναμένονται νέες ανατιμήσεις, νέο ράλι αισχροκέρδειας, νέες αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Και τι θα λέει ξανά η κυβέρνηση; Ότι είναι μόνο εξωγενείς οι παράγοντες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Δεν μπορείτε όμως να πείσετε τον ελληνικό λαό, ότι δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση για αυτή την ακρίβεια και την εκτεταμένη αισχροκέρδεια. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες διαπιστώνουν ότι την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που δυναστεύουν την καθημερινότητά τους, τις πληρώνουν πιο ακριβά από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.

Είμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ, σε αγοραστική δύναμη και αυτό έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα της κυβέρνησής σας. Επίσης, είμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ στο κόστος στέγασης. Είμαστε στις χειρότερες θέσεις στο κόστος ενέργειας. Και ταυτόχρονα είμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση στους έμμεσους φόρους που πληρώνουμε.»

Μάλιστα, υπογράμμισε πως αναμένονται και νέες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Τουλάχιστον σε 100 είδη αναμένεται μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν αυξηθεί οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Την ίδια στιγμή η εργασιακή ανασφάλεια επεκτείνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται. Θυμάστε που νομοθετούσατε για την αύξηση των ωρών απασχόλησης, την αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης και των απλήρωτων υπερωριών; Σας τονίζαμε τότε ότι αυτό δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους, γιατί τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν στο τέλος του ωραρίου ή στην υπερωριακή απασχόληση, όταν και υπάρχει πολύ μεγάλη κόπωση. Δυστυχώς, τώρα βλέπετε τι αποτελέσματα έχει η εξουθένωση των εργαζομένων.»

Παράλληλα, παρουσίασε μια σειρά από μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάσχεση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

«Όταν δεν είναι κανονικές οι καταστάσεις που επικρατούν στην αγορά, θα πρέπει να  παρέμβει το κράτος αποτελεσματικά για να προστατέψει τον πληθυσμό. Χρειάζονται, λοιπόν, πλαφόν στα κέρδη, φορολόγηση των υπερκερδών συγκεκριμένων μεγάλων ομίλων (τραπεζών, παρόχων ενέργειας, διυλιστηρίων). Επίσης, απαιτείται μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ), μια πρακτική που ακολουθούν πολλές χώρες με θετικά αποτελέσματα. Και βεβαίως, απαιτείται έλεγχος στην αγορά, με πρόστιμα που να είναι αποτελεσματικά και να τα υπολογίζουν οι παραβάτες. 

Εμείς θέλουμε να αυξηθούν πραγματικά οι μισθοί, να λειτουργήσουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επιδιώκουμε να ενισχυθούν και οι μικρομεσαίοι από το Ταμείο Ανάκαμψης και να υπάρξει επιτέλους μια ρύθμιση χρεών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μόνο χαράτσια τους βάζετε. 

Θέλουμε επίσης να ενισχυθούν και οι συνταξιούχοι με πραγματικές αυξήσεις και την 13η-14η σύνταξη που εσείς το 2013 εξαλείψατε. Χρεοκοπήσατε τη χώρα το 2010, κατακρεουργήσατε τις συντάξεις το 2012-2013 και τώρα γίνεστε και τιμητές. Δυστυχώς, όμως, αποδεικνύεται ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει  είναι η κερδοφορία των λίγων, των ισχυρών. Δεν ενδιαφέρεστε για την κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00