Αρχική » Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Η φροντίδα για την υγεία της γυναίκας σε πρώτο πλάνο

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Η φροντίδα για την υγεία της γυναίκας σε πρώτο πλάνο

από Maria Petroutsa


Οι προτάσεις που κατέθεσε στην εκδήλωση “Υγεία, Δύναμη της Γυναικείας φύσης “


Στις πρωτοβουλίες και τα μέτρα της Κυβέρνησης με στόχο να ενισχύσει τις δυνατότητες πρόληψης και προαγωγής υγείας των γυναικών, αναφέρθηκε η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την διάρκεια της ημερίδας με θέμα “Υγεία, Δύναμη της Γυναικείας φύσης “, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που έχει οριστεί η 7η Απριλίου.
Η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο ρόλο της σύγχρονης γυναίκας, που συχνά έχει επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική τους υγεία και την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των ιδιαίτερων προβλημάτων υγείας των γυναικών που, όπως τόνισε, αποτελεί προτεραιότητα στη χάραξη πολιτικής υγείας από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Μιας πολιτικής εναρμονισμένης με τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη βελτίωση της γυναικείας υγείας που προωθούνται μέσω της υιοθέτησης της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, μέσω των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την παγκόσμια στρατηγική για την υγεία των γυναικών, των παιδιών και των ενηλίκων.
Η Ηλεία Βουλευτής επεσήμανε την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των γυναικών που ήδη καταγράφεται σε σχέση με τους άνδρες, ωστόσο, όπως τόνισε, οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια άρρωστες, αντιμετωπίζοντας παθήσεις που σχετίζονται με τη θνησιμότητα τους, όπως επίσης και με προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες περνούν έως και 12 χρόνια της ζωής τους αντιμετωπίζοντας σοβαρές παθήσεις.
Μιλώντας για τις δημόσιες δομές υγείας και τα ειδικά προγράμματα που έχει υιοθετήσει και ενθαρρύνει η Κυβέρνηση, πρόταξε το μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, που με πρώτο υποστηρικτή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει ξεκινήσει από το 2022. Μέχρι τότε η Ελλάδα δεν είχε κανένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον πληθυσμό. Σήμερα, όπως υπογράμμισε η κα. Αυγερινοπούλου, περισσότερες από 4.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί έγκαιρα και ήδη κάνουν θεραπεία. Για αυτές τις γυναίκες, το ραντεβού αυτό μπορεί να τους έσωσε τη ζωή.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που αφορά 2,5 εκ γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών και αποτελεί μια από τις δύο βασικές δράσεις για να πετύχει η χώρα μας την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επίσης, το Υπουργείο προχωρά με προγράμματα που αφορούν Καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου.
Παράλληλα, το όριο ηλικίας για εξωσωματική γονιμοποίηση, αυξήθηκε στα 52 έτη από τα 50, με τον ν. 4812/2021. Με βάση τη διάταξη αυτή, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 400 άδειες για εφαρμογή μεθόδου εξωσωματικής σε γυναίκες 50-52 ετών, γεγονός που αναδεικνύει τη λειτουργικότητα της αύξησης του ορίου ηλικίας για εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Σε σχέση με την ψυχική υγεία, αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών της Κυβέρνησης καθώς δόθηκε έμφαση με ένα ειδικό σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για την υποστήριξη όλων των πολιτών της χώρας μας οριζόντια.
Η Βουλευτής Ηλείας πρόσθεσε στην ατζέντα της συζήτησης και δύο νέα θέματα, τον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο -χωρίς αμοιοπαρακέντηση- σε περιπτώσεις που αυτή μπορεί να αποφευχθεί και την ειδική μέριμνα και πρόγραμμα εξετάσεων για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδομητρίωσης, που καθιστά ιδιαίτερα οδυνηρή την καθημερινότητά τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00