Αρχική » Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τίμησε η Ολομέλεια της Βουλής, με ειδικές επετειακές αναφορές και τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των θυμάτων του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Παρούσα στην συνεδρίαση ήταν και η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία την προηγούμενη Κυριακή συμμετείχε στις ανάλογες εκδηλώσεις στην Γλύφα του δήμου Πηνείου, εκεί όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες μετά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιάτικης Καταστροφής, καταθέτοντας στεφάνι.
Η Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφασή της, της 24ης Σεπτεμβρίου 1998, καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, προκειμένου να τιμήσει τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας και να αποτίσει διαχρονικά φόρο τιμής και σε όσους έχασαν τη ζωή τους αλλά και σε όσους επέζησαν από τα τραγικά γεγονότα και κατάφεραν να φτάσουν ως πρόσφυγες, μεταλαμπαδεύοντας στη μητέρα πατρίδα την ιστορική, πολιτική και πολιτιστική τους παράδοση.


Η συμβολή των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην ανάταση της Ελλάδας εκείνη την εποχή ήταν καθοριστική. Το γεγονός αυτό καθόρισε καταλυτικά την πορεία της χώρας μας αλλά και της Ηλείας, καθώς, 4.530 πρόσφυγες από τους 786.431 που συνολικά μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, έφτασαν στην Κάτω Παναγιά, την Γαστούνη, την Νέα Μανωλάδα, την Γλύφα, τα Λεχαινά αλλά και στον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Ιωάννη, τη Βαρβάσαινα, το Βούναργο, τα Βυτινέικα, το Γεράκι, τα Γρανιτσέικα, τα Δουνέικα, τον Καρδαμά, το Κατάκολο και άλλες περιοχές, ακόμη και στην Επαρχεία Ολυμπίας, την Ανδρίτσαινα και τη σημερινή Νέα Φιγαλεία. Βρήκαν στην Ηλεία μια νέα πατρίδα και, παρά την τεράστια καταστροφή, κατάφεραν να ανακάμψουν, να δημιουργήσουν και να προκόψουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00