Αρχική » Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος: «Επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η διακοπή εργολαβίας του νέου δρόμου (τμήμα Γαστούνης-Πύργου) λόγω έλλειψης αδρανών υλικών»

Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος: «Επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η διακοπή εργολαβίας του νέου δρόμου (τμήμα Γαστούνης-Πύργου) λόγω έλλειψης αδρανών υλικών»

από Maria Petroutsa

  • «Να σταματήσουν οι ενέργειες υπονόμευσης με μπλόκα στις συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και σε πληρωμές έργων που έχουν γίνει»

Συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε σε δυο σημαντικά θέματα της τοπικής επικαιρότητας, παραχώρησε την Τετάρτη (6/12) ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

  • Πρώτα αναφέρθηκε στο αίτημα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ για επιτακτική ανάγκη ανανέωσης της σύμβασης με τη Δ.Ε.Π. Α.Ε. ΟΤΑ για παροχή επιπλέον υλικών-αμμοχάλικων από το λατομείο στον Ελαιώνα, έτσι ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το έργο κατασκευής του τμήματος Γαστούνης-Πύργου, που οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Παρουσίασε και τα σχετικά, επείγοντος χαρακτήρα, έγγραφα που έχει ήδη στείλει η εταιρεία, στα οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως απαιτείται νέα σύμβαση ώστε να αποφευχθεί διακοπή της λήψης υλικών από το λατομείο, κάτι που αν γίνει «θα επιφέρει καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του έργου».
    Ο κ. Αντωνακόπουλος επεσήμανε πως:
    «Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προ ημερήσιας διάταξης, ενημέρωσα το σώμα για το θέμα αυτό και για όσα αναφέρει εγγράφως ήδη από τις 9 Νοεμβρίου η κατασκευάστρια εταιρεία, τονίζοντας την κρισιμότητα της συγκυρίας για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου. Όπως ενημέρωσα και για την κατά Νόμο αρμοδιότητα και ευθύνη της παρούσας διοίκησης του Δήμου μας, σχετικά με την απάντηση στο συγκεκριμένο αίτημα. Πλέον, η εταιρεία επανήλθε εγγράφως και την Τρίτη 5/12, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση του έργου, αφού η ποσότητα της τρέχουσας υλοποιούμενης σύμβασης σε λίγες μέρες εξαντλείται. Η εταιρεία ευλόγως ανησυχεί, αφού άλλωστε ως γνωστόν οι νέες διοικήσεις των νομικών προσώπων θα είναι κατά Νόμο ικανές να αποφασίσουν τουλάχιστον μετά το δεύτερο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου.
    Όπως έχει δημοσιοποιηθεί, η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή του κ. Καννή διαφωνεί για την ανανέωση της σύμβασης. Προσωπικά, ήδη στην προαναφερόμενη εισήγηση-τοποθέτηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο τόνισα πως όποιος επιφέρει κωλυσιεργία και καθυστέρηση στο έργο, πρέπει να αναλάβει και την πολιτική ευθύνη. Είναι και τελείως αντιφατικό, ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο που ο Πύργος το ζήταγε ήδη τόσα χρόνια, να εμφανίσει τώρα εικόνα ότι αυτός το …καθυστερεί!»
    Συνεχίζοντας ανέφερε: «Οι νεοεκλεγέντες δίνουν την εντύπωση ότι μόνο ετοιμάζονται να κάνουν …αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Να υπενθυμίσω για το λατομείο πως όταν αναλάβαμε εμείς το 2019, η Δ.Ε.Π. Α.Ε. ΟΤΑ πωλούσε 5 λεπτά τον τόνο το χαλίκι, που δεν είχε πιστοποίηση αδρανών υλικών, με το νέο Δ.Σ. της εταιρείας (καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου) να είναι αυτό που προχώρησε στην πιστοποίηση του προϊόντος και αποφάσισε τιμή πώλησης 2 ευρώ τον τόνο. Προσωπική γνώμη μου εξαρχής τότε ήταν ότι η τιμή αυτή ήταν μεγάλη, κάτι που με την πάροδο του χρόνου αποδείχτηκε αφού οι πωλήσεις ήταν μηδενικές, μιας και η αγορά πράγματι εκτιμούσε ως υψηλή την τιμή αυτή. Σήμερα έχουμε μια διαδικασία πιο συμφέρουσα και πιο γρήγορη για την Δ.Ε.Π. Α.Ε. ΟΤΑ, με την τιμή (συνυπολογιζομένων κόστους απόληψης, φόρτωσης, ανταποδοτικών ωφελειών της εταιρείας) να είναι περίπου 70 λεπτά ο τόνος, προς όλους. Μεγάλοι φορείς, όπως η ΤΕΡΝΑ, αναλαμβάνουν με δικά τους μέσα, την εξόρυξη, διαλογή και τη φόρτωση του υλικού. Τα οικονομικά μεγέθη για την ΤΕΡΝΑ και τον προϋπολογισμό του έργου, σχετικά με την τιμή του αδρανούς υλικού, δεν αποτελούν απειλή και κίνδυνο για τα χρηματοοικονομικά. Και τέλος θυμίζω κι ότι, η εταιρεία αρχικά είχε απευθυνθεί προς το Υπουργείο για να ενεργοποιήσει διαδικασία με την οποία, επειδή ο χώρος του λατομείου Ελαιώνα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (όπως περιλαμβάνεται και σε άρθρο της Σύμβασης Πώλησης), θα μπορούσε να δοθεί στον παραχωρησιούχο δωρεάν για την κάλυψη των αναγκών του έργου, κρινόμενου ως εθνικής σημασίας.
    Καλώ λοιπόν άμεσα – τώρα, κι όχι μετά τις γιορτές – να πάρουν θέση οι έχοντες την ευθύνη του μέλλοντος του Δήμου. Αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της θέσης τους».

«Συνεχίζουν να κάνουν ότι μπορούν για να καθυστερούν πληρωμές δικαιούχων»

  • Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται με στόχο τη μη πληρωμή δικαιούχων από παραγόμενα έργα και υπηρεσίες προς το Δήμο Πύργου, «λόγω της συνειδητής, κάκιστης αντιπολιτευτικής τακτικής του …1950, με την οποία πολιτεύτηκαν σε όλη αυτή τη θητεία κάποιοι, οι οποίοι συνεχίζουν το ίδιο μέχρι και την τελευταία μέρα».
    «Ως γνωστόν, έκαναν ότι μπορούσαν να καθυστερούν τα πάντα. Να θυμίσω και όσα έκαναν για να καθυστερήσουν το Τεχνικό Πρόγραμμα και τη μετέπειτα εκτέλεση έργων, με παράτυπες διαδικασίες, μετατρέποντας το Δ.Σ. σε καφενείο και προσπαθώντας να υπερπηδήσουν κάθε σχετική νομιμότητα και κανονιστική διαδικασία. Που βέβαια μετέπειτα κατέπεσαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ήταν η συνειδητή τακτική της δολιοφθοράς του χρόνου. Που τώρα τη συνεχίζουν, έχοντας και για μήνες εξαφανιστεί από τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Δημιουργώντας συνολικά μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάπτωση στα δημοτικά πράγματα του Πύργου. Δυστυχώς, οι πολίτες θα το διαπιστώσουν αυτό ακόμα πιο έντονα, αργότερα. Με τους …χαλικανθρώπους που έκαναν τις εκλογές, θα πέσουν πολλά … πολιτικά χαλίκια! Με εκείνους στους οποίους παλιότερα έδιναν βεβαιώσεις ποσοτήτων που δήθεν προέρχονταν από το λατομείο, ενώ κλέβονταν αδρανή υλικά από τα ποτάμια. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα, στις τελευταίες εκλογές, ήταν ρυθμιστές των καταστάσεων. Είναι κι αυτά από τα … «όμορφα» πράγματα που γίνονται σε αυτή την πόλη και που βέβαια την οδηγούν τόσο χαμηλά σε όλους τους δείκτες, γιατί με τέτοιες πρακτικές και τέτοιους ανθρώπους, πως να φτάσεις ψηλά;
    Οι κύριοι που βγάζουν έναν …καημό και μια εμμονή να έχει «και καλά» έλλειμμα ο Δήμος, κι ενώ όλα τα στοιχεία κι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες κι οι αρμόδιοι υπάλληλοι παραθέτουν το αντίθετο, αυτοί προσπαθούν να περάσει το δικό τους. Μέσω και κάποιων συνταξιούχων νομικών οι οποίοι σε παλιότερες παρουσίες τους στο δημαρχείο έχουν συμπέσει με διάφορα που έχουν μετατραπεί σε κατηγορητήρια για δίκες, και που τώρα πηγαίνουν σε δημοτικές υπηρεσίες για να κάνουν μαθήματα …οικονομικών στους …οικονομολόγους! Αυτό το διάστημα, μπλοκάρουν την όποια απαραίτητη λογιστική τακτοποίηση, που όσο δε γίνεται μπλοκάρονται κι οι πληρωμές σε δικαιούχους που έχουν κάνει έργα για το Δήμο. Υπονομεύουν όλες τις προσπάθειες για συνεδριάσεις, συνεχίζοντας στο θέμα αυτό να χρησιμοποιούν και το «όπλο» της απλής αναλογικής που σχεδόν διάλυσε όλους τους δήμους».

«Τα δείγματα τους δεν είναι καλά, με το … “καλημέρα”!»

«Μένουν έτσι απλήρωτοι άνθρωποι που έχουν κάνει το όποιο έργο είχαν να κάνουν κι έχουν παράσχει όποιες υπηρεσίες, με όποιες εργασίες όπως έπρεπε, με επιβλέποντες, με παραλαβές κι ότι προβλεπόμενο, έχοντας και κάθε απαραίτητο τιμολόγιο, παραστατικό, κ.τ.λ. Στερώντας από επαγγελματίες τα χρήματα τους, αλλά στερώντας και την αγορά της πόλης από τα χρήματα αυτά, και σε εορταστική περίοδο μάλιστα. Τα χρήματα υπάρχουν, είναι βεβαιωμένα, εμείς έχουμε δώσει και τις σχετικές βεβαιώσεις.
Τα όσα γίνονται, είναι οι συνεχείς συνειδητές και τεχνητές καθυστερήσεις. Από αδιόρθωτους, που έχουν μάθει μόνο στη συκοφαντία και την υπονόμευση. Κι όχι στην παραγωγή έργου. Γιατί όπως λέει ο λαός, “γέρικο άλογο, νέα περπατησιά δε μαθαίνει” κι “όποιος μικρομαθαίνει, δε γερανταφήνει” …
Τα δείγματα τους δεν είναι καλά, με το … «καλημέρα». Ήδη ταλαιπωρούν πολίτες, για να κάνουν μικροπολιτική. Δικαιωνόμαστε ήδη σε όλα και θα δικαιωθούμε και σε άλλα. Παραδείγματα όπως τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα παρελθόντα έτη που αφορούν το Δ.Λ.Τ.Π., που παρουσιάσαμε προχθές, δείχνουν πολλά σχετικά, όπως τι είχε κάνει η …αξιοπρέπεια μέσα σε εκείνο το διάστημα. Θα κλείσω λέγοντας πως η ψήφος στις εκλογές δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι προϊόν συναλλαγής, ούτε μέσο έκφρασης απωθημένων και συμπλεγμάτων. Κάποιοι πήραν την πόλη “στο λαιμό τους”. Εγώ μιλάω πάντα με στοιχεία, με δεδομένα, με γεγονότα, με αποδείξεις. Δε συκοφάντησα ποτέ κανέναν, κι ούτε έριξα λάσπη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00