Αρχική » Βρετανία: Θύελλα επικριτικών σχολίων για την χαώδη ομιλία του Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Θύελλα επικριτικών σχολίων για την χαώδη ομιλία του Μπόρις Τζόνσον

από Άκης Χουζούρης

Με τίτλους όπως “είναι καλά ο πρωθυπουργός μας;” και ευφυολογήματα σχετικά με τον παιδικό χαρακτήρα Πέππα το γουρουνάκι (Peppa Pig), εφημερίδες και άρθρα επικρίνουν τον Βρετανό πρωθυπουργό για την χαώδη ομιλία του στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI).

Η θέση του δημοσιογραφικού ομίλου The Times συνοψίζεται στον τίτλο του editorial: 

“Σε μια εποχή οικονομικού άγχους, οι ηγέτες των επιχειρήσεων άξιζαν καλύτερα από τη χαζοχαρούμενη ομιλία του πρωθυπουργού – την πήραν από τον Sir Keir Starmer.”

Ο Μπόρις Τζόνσον επικρίνεται από ανώτερους επιχειρηματικούς κύκλους και βουλευτές των Συντηρητικών για μια «ασυνάρτητη» ομιλία προς τα κορυφαία στελέχη του κλάδου της βρετανικής βιομηχανίας.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Τζόνσον έχασε τις σημειώσεις του και τον ειρμό του, και πέρασε 20 δευτερόλεπτα  επαναλαμβάνοντας «συγχωρέστε με» καθώς ανακάτευε τις τυπωμένες σελίδες μπροστά του.

 Κατόπιν, άρχισε να επαινεί εκτενώς την Peppa Pig World (θεματικό παιδικό πάρκο), να συγκρίνεται με τον Μωυσή και να μιμείται τον θόρυβο ενός αυτοκινήτου που επιταχύνει.

Κάποιοι ήλπιζαν ότι η ομιλία θα ήταν μια ευκαιρία για τον Τζόνσον να ανακοινώσει την κατάλληλη πολιτική για την επιδίωξη της ατζέντας του για την «ανύψωση» (Level Up) της χώρας. 

Ωστόσο, η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον περιείχε μόνο μια ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή των οικοδομικών κανονισμών, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα νέα σπίτια και τα κτίρια στην Αγγλία θα έχουν εγκατεστημένα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από το επόμενο έτος.

Μία από τις εκτενέστερες θεματικές του Τζόνσον αφορούσε το πρόσφατο ταξίδι του στο Peppa Pig World του Χάμσιρ – ένα λούνα παρκ αφιερωμένο σε έναν χαρακτήρα παιδικών κινουμένων σχεδίων, για το οποίο εξέφρασε τη γνώμη του σε μια προφανή κριτική του εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων και του BBC.

Είπε ότι «ο πραγματικός μοχλός της ανάπτυξης δεν είναι η κυβέρνηση», αλλά ο ιδιωτικός τομέας, και εξήγησε: «Χθες πήγα, όπως πρέπει όλοι να πάμε, στο Peppa Pig World. Ψηλά τα χέρια όσοι έχετε πάει στο Peppa Pig World!

“Το αγάπησα. Το Peppa Pig World είναι πολύ το μέρος μου. Έχει πολύ ασφαλείς δρόμους, πειθαρχία στα σχολεία, μεγάλη έμφαση στα νέα συστήματα μαζικής μεταφοράς. Ακόμα κι αν είναι λίγο στερεότυποι για το Daddy Pig».

Ο κ. Τζόνσον εξήγησε ότι το «πραγματικό μάθημα» που πήρε κατά την επίσκεψη ήταν ότι η δημοτικότητα του κεντρικού ήρωα – ο οποίος είπε ότι έμοιαζε με «στεγνωτήρα μαλλιών σχεδιασμένο από τον Πικάσο» – και ήταν απόδειξη «της δύναμης της βρετανικής δημιουργικότητας». 

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η τηλεοπτική εκπομπή «απορρίφθηκε από το BBC και τώρα έχει εξαχθεί σε 180 χώρες» ενώ η αξία της ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια λίρες. «Νομίζω ότι είναι καθαρή ιδιοφυΐα, έτσι δεν είναι; Καμία κυβέρνηση στον κόσμο, κανένας δημόσιος υπάλληλος του Γουάιτχολ δεν θα είχε σκεφτεί την Πέπα».

Ο Μπόρις Τζόνσον μιμήθηκε επίσης τον ήχο ενός επιταχυνόμενου αυτοκινήτου με γρυλίσματα που η επίσημη απόδοση της ομιλίας από τη Ντάουνινγκ Στριτ μετέγραψε ως «arum arum aaaaaaaaag». 

Συνέκρινε επίσης τον εαυτό του με τον Μωυσή σχετικά με το σχέδιό του να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:

«Είπα στους αξιωματούχους μου ότι οι νέες 10 εντολές ήταν ότι «Θα αναπτύξετε βιομηχανίες όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια, το υδρογόνο, η πυρηνική ενέργεια και η δέσμευση άνθρακα», ήταν τα λόγια του κ. Τζόνσον.

Η εκτεταμένη ομιλία του πρωθυπουργού στη CBI κατηγορήθηκε για έλλειψη σοβαρότητας και επαγγελματισμού.

Υψηλόβαθμα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και ορισμένοι βουλευτές των Τόρις δεν εντυπωσιάστηκαν. Ένας ανώτερος υποστηρικτής είπε ότι η ομιλία ήταν μία «σύγχυση», ενώ ένας βουλευτής του είπε στον Guardian: «Νόμιζα ότι η σημερινή εμφάνιση [του Τζόνσον] ήταν η πιο ενοχλητική από έναν συντηρητικό πρωθυπουργό από την ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή της περασμένης εβδομάδας και μετά. Πρέπει να συνέλθει. Χάνει την εμπιστοσύνη του κόμματος».

Ο Juergen Maier, αντιπρόεδρος της North Powerhouse Partnership και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens, είπε στον Guardian ότι ήταν μια «αποτυχημένη ομιλία». «Υπήρχαν πολλές ασύνδετες πρωτοβουλίες, κάποιες που προφανώς ήταν τελείως άσχετες… Ως επιχειρηματίας που έχει πάθος με την εκβιομηχάνιση του Βορρά, για μένα ήταν απλώς μια τεράστια απογοήτευση».

Μετά την ομιλία του, ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν ήταν καλά. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την ομιλία του, λέγοντας: «Νομίζω ότι ο κόσμος κατανόησε τη συντριπτική πλειοψηφία των σημείων που ήθελα να θίξω και νομίζω ότι πήγε καλά».

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/vretania-thyella-epikritikon-scholion-gia-tin-chaodi-omilia-toy-mporis-tzonson/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00