Αρχική » Αυγερινοπούλου: Χρηματοδότηση 200.000 ευρώ για τη διαχείριση των ιστορικών αποβλήτων Κονιδέϊκων και πρόσθετη χρηματοδότηση για το Ποτόκι

Αυγερινοπούλου: Χρηματοδότηση 200.000 ευρώ για τη διαχείριση των ιστορικών αποβλήτων Κονιδέϊκων και πρόσθετη χρηματοδότηση για το Ποτόκι

από Άκης Χουζούρης

Μετά από συστηματικές συναντήσεις και την εισήγηση της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κας Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, για τη διευθέτηση του σοβαρού περιβαλλοντικού ζητήματος των ιστορικών αποβλήτων στην περιοχή Ποτοκίου Αλφειού του Δήμου Πύργου και Κονιδέϊκών Δήμου Ήλιδος και σε συνέχεια διυπουργικής συνεννόησης, η οποία έλαβε χώρα μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπουργείου Εσωτερικών, ήδη ανακοινώνονται τα πρώτα κονδύλια τα οποία η Κυβέρνηση θέτει προς διάθεση για την επίλυση του ζητήματος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει το ποσό των 200.000 ευρώ  για τη μεταφορά των ιστορικών αποβλήτων από τη θέση Κονιδέϊκα Δήμου Ήλιδος στη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά, ενώ πρόσθετα κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Πράσινο Ταμείο και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση και την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της υποβαθμισμένης μέχρι σήμερα περιοχής του Ποτοκίου Αλφειού.

Τα δεματοποιημένα απόβλητα, τα οποία έχουν εναποτεθεί στις περιοχές Ποτοκίου και Κονιδέϊκων και παραμένουν χωρίς αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση άνω της δεκαετίας, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα του Νομού μας. Σύμφωνα με έρευνα της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κας Αυγερινοπούλου, ανάλογα ζητήματα διαχείρισης δεματοποιημένων αποβλήτων παρουσιάζονται και σε άλλους δήμους της χώρας και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Εξ αυτών το μεγαλύτερο ζήτημα αφορά στην περιοχή Ποτόκι, στο οποίο βρίσκονται εναποθημένα απόβλητα σε ποσότητα που αγγίζει τους 100.000 τόνους. Η δε μακρά ενάποθεσή τους και η έως σήμερα φθορά του πλαστικού τους περιτυλίγματος θέτει σε κίνδυνο τόσο την προστασία του περιβάλλοντος σε περιοχή που είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας Natura 2000, ιδίως δε του θαλασσίου περιβάλλοντος, καθώς γειτνιάζουν τόσο της κοίτης του ποταμού Αλφειού, όσο και του παραλιακού μετώπου, αλλά και εγείρει ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πρόκειται για μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα την ανάγκη επίλυσης του οποίου η κα Αυγερινοπούλου έχει θέσει μετ’ επιτάσεως τόσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώπιον του Υπουργού κ. Κ. Σκρέκα, του Υφυπ. κ. Γ. Αμυρά, του Γ. Γ. Αποβλήτων, κ. Μ. Γραφάκου, του Γ. Γ. Περιβάλλοντος κ. Π. Βαρελίδη, του τ. Γ.Γ. Περιβάλλοντος, κ. Κ. Αραβώση και του Προέδρου του Πρασίνου Ταμείου, κ. Στ. Σταθόπουλου, όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώπιον του Υπ. Μ. Βορίδη και του Υφυπ. κ. Στ. Πέτσα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις για την εύρεση της καταλληλότερης περιβαλλοντικής διαχείρισης με την Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος, το Δήμο Στοκχόλμης στη Σουηδία, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Κοινοπραξία J.P. Άβαξ ΑΕ Μεσόγειος, με στόχο την ανεύρεση καλών πρακτικών και χρηματοδότησης για την επίλυσή του ζητήματος.

Το εν λόγω ζήτημα μεταφέρθηκε στον Πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, γνωστό τόσο για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες όσο και γνώσεις περί του θέματος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε την ορθή κατεύθυνση και προτεραιοποίησε την επίλυσή του.  Η κα Αυγερινοπούλου ευχαριστεί θερμά  τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, για την ανάληψη της καίριας πρωτοβουλίας του, όσο και την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων για τον επιτυχή συντονισμό τους ως προς την ως προς την εύρεση λύσης για το μείζον αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα. Αναμένεται και η σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά και η διενέργεια σχετικού συνεδρίου στις 25 και 26 Νοεμβρίου στο Νομό Ηλείας με τη συμμετοχή των συναρμοδίων Υπουργείων και φορέων υπό την αιγίδα και της Επιτροπής.

Tags:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00