Αρχική » Αυγερινοπούλου: Αποζημιώνονται οι ζημίες σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

Αυγερινοπούλου: Αποζημιώνονται οι ζημίες σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

από Άκης Χουζούρης

Η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, σε συνέχεια της τηλεφωνικής της επικοινωνίας με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Χρ. Τριαντόπουλου, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζο, ενημερώνει ότι ενεργοποιείται η διαδικασία επιχορήγησης ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έρχεται να συμπληρώσει  τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ ως προς την αποζημίωση των πληγέντων για τις ζημίες σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από θεομηνίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιχορηγούνται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, του πλέον αποτελεσματικού και επιτυχημένου συστήματος για την ουσιαστική και γρήγορη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Βάσει της νέας διαδικασίας, στις περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, θα δίνεται προκαταβολή αμέσως μετά την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, ώστε οι αγρότες να μπορούν άμεσα να αντιμετωπίσουν τις ζημίες.

Με γνώμονα την στήριξη των παραγωγών, το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί απόφαση που θα ορίζει τη χορήγηση προκαταβολής για ζημίες σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις φετινές πυρκαγιές, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης, ήτοι περίπου 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες, με τη διαδικασία της προκαταβολής. Δικαιούχοι επιχορήγησης καθίστανται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί και η σχετική διαδικασία για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

«Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά – με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο- ότι βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα. Ευχαριστούμε θερμά τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, καθώς και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, για την αποτελεσματικότητά τους και την ειδική μέριμνα που επέδειξαν για τους αγρότες μας. Σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε έγκαιρα και ολιστικά στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες» δήλωσε η κα Αυγερινοπούλου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00